Виетнам се намесва на пазара за 5G смартфони

Vingroup вече продава Vsmart телефони на пазара в Испания (снимка: Vingroup)

Vingroup, най-скъпата частна компания във Виетнам, обяви в петък, че е подписала споразумение с Qualcomm и подразделение на японската Fujitsu за производство на 5G смартфони в страната, предаде Ройтерс.

Според официалното съобщение, Vsmart телефоните ще се произвеждат в завода на компанията в Ханой и ще бъдат продавани в САЩ и Европа от април следващата година. По-рано този месец Vingroup започна строителството на завод, който може да произвежда 125 милиона телефона годишно.

През март тази година Vsmart телефоните се появиха на пазара в Испания. В бъдеще компанията планира да навлезе и на други европейски пазари. От миналия месец нейни телефони се продават и в Мианмар.

Vingroup лансира марката Vsmart през декември миналата година, опитвайки се да спечели пазарен дял от популярните в страната компании Samsung и Apple. Населението на Виетнам е 95 милиона души.

Vingroup стана първата частна компания, включена в списъка на 10-те най-големи предприятия във Виетнам (VNR500). Миналата година Vingroup направи впечатляващ пробив, заемайки 6-то място в класацията VNR500, която включва държавни предприятия, фирми с преки чуждестранни инвестиции и компании от частния сектор.

За първи път виетнамско частно предприятие достига ниво, сравнимо с големите държавни корпорации като Vietnam Electricity, PetroVietnam и Viettel, както и с водещи чуждестранни фирми като Samsung и Honda.

Коментар