Търговската война на САЩ удари програмисти по цял свят

Санкциите на САЩ срещу определени държави засегнаха и разработчиците (снимка: CCO Public Domain)

Търговските войни на САЩ засягат хора от всички сфери – сред тях и разработчиците на софтуер по цял свят. GitHub – едно от най-големите хранилища за програмен код в света – забрани на потребителите от Иран, Сирия, Крим и други санкционирани държави достъпа до повечето компоненти на онлайн услугата, обяви главният изпълнителен директор на компанията, която е собственост на Microsoft.

Нат Фридман написа в Twitter, че като всяка друга „компания, която извършва бизнес в САЩ”, GitHub е длъжна да спазва американския закон за износа. Потвърждението дойде месеци след като друга подобна услугата за работно сътрудничество – Slack – също наложи подобни ограничения в своята платформа, отбелязва TechCrunch.

В рамките на приложените мерки, GitHub ограничава достъпа на потребителите от санкционирани държави до частни хранилища и платформата GitHub Marketplace, както и поддръжката на платени профили на частни организации.

Има набор от услуги на GitHub, като например достъпа до обществени хранилища, които ще останат достъпни за всички, се казва в съобщението на компанията на нейния уебсайт. „Това включва ограничен достъп до услугите на общественото хранилище на GitHub, само за лични комуникации, а не за търговски цели”.

Множество разработчици вече изразиха недоволството си от невъзможността да имат достъп до някои от услугите на GitHub. ZDNet съобщи за руски предприемач, живеещ в Крим, чийто акаунт в GitHub е бил ограничен. След публикация на TechCrunch по темата и други програмисти от Крим споделиха, че страдат от решението на компанията.

Хамед Саеди Фард, разработчик от Иран, написа в съобщение, което се разпространи „вирусно”, че неговият профил в GitHub е бил блокиран внезапно, без никакво предизвестие или възможност за архивиране на данните.

Повод за спорове предизвика фактът, че ограниченията са наложени въз основа на местоположението на потребителя – чрез проследяване на техните IP адреси и историята на плащанията им – вместо да валидират тяхната националност.

GitHub посочи на своя уебсайт, че Куба и Северна Корея също са обект на американските санкции и ограниченията важат и за тях. Специалистите обаче са озадачени от избора на метод за определяне на кого да бъде забранен достъпът.

За онези, които обмислят решение с помощта на VPN (виртуални частни мрежи), GitHub уточни: на хората в санкционирани от САЩ страни „е забранено да използват IP прокси, VPN или други методи, за да прикрият местоположението си при достъп до услугите на GitHub.com”. Неясно е обаче как GitHub ще прилага това правило.

Потребители със забранен достъп, които смятат, че техните акаунти са блокирани погрешно, могат да изпратят съобщение, като попълнят формуляр за обжалване. В него те трябва да представят копие от своята лична карта или паспорт, за да докажат кое място обитават, заедно със снимка-автопортрет. Това изглежда като да е стъпка на GitHub в посока налагане на проверка на истинските имена на потребителите.

Коментари по темата: „Търговската война на САЩ удари програмисти по цял свят”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Дали не са излекували Фофуфен от двуполовото разделение – отговора дойде бързо. Никак даже. Или пък дали не е моя вината, че го споменах и му/и отключих старите спомени ?? Брей, дано не.

    А централната дъска дето хлопаше, вече съвсем я няма. Не е тежко положението, безнадеждно е.

  2. Фофуфен

    Фофу МА, извинявай, че пропуснах да спомена и сексуалната ти нестабилност. Това е сериозна липса на уважение от моя страна. Искрено моля за прошка и пощада ;)))))

    Ааахахахаха а
    Бахти и лекето малоумно ;)))

  3. Фофуфен

    Фофу, оли, в речника ти само производни на кретен думи. Явно много си ги чувал като малък. Вероятно си ги чувал и като по – голям… А от мене имаш гаранция, че ще ги чуваш и в бъдеще. Викаш, човек обижда на това, което го яде отвътре… Ти не си спрял да обиждаш бе, лалугер ;)))
    Толкова много ли те яде отвътре ;)))
    Бахти и проЗЗтака неучен ;)))
    Сам се набутва както винаги ;)))
    Поне малко мисли, преди да пишеш бре, оли ;)))
    Оди си вземи основното, вижда се, че и него го нямаш ;)))
    Много си зле, лек ;)))

  4. ..

    Умните хора и компании си изнесоха проектите от gayhug, още когато се разбра, че микромекотелите са купили платформата.

    Лека полека се появяват алтернативи на всичко, което кретените забраняват.

    Санкциите работят до време.

    В свят, в който почти всички платформи са базирани на проекти с отворен код, това време е много кратко.

    gayhug няма нищо чак толкова специално, просто малко повечко интеграции с други услуги. Е, голяма работа. Който иска, намира начини да работи и без тия боклуци 😀

  5. Фофу

    Ай, появи се изключително интелигентният представител на вида кретеноидни птеродактили.

    Ако отбираше от човешка реч бих му казал отново, че човек обижда на това което го яде отвътре най-много, т.е. много пача му клапче из главата докато сервира в селската кръчма до 03:13. Но нейсе, видя се, че не отбира.

    Интересно, този път не каза МА, дали не са го излекували от двуполовото разделение на личността …

  6. Фофуфен

    Фофу, мери си приказките. Пак обиждаш наред и после пак ще ревеш, че си онеправдано обиждан и обвиняван. Психар, дръж се прилично. Поне докато не си завършиш средното. И продължавай да сервираш пача в шкембеджийницата на чичо ти Рамзи. Там може и да научиш нещо полезно, например как да се държиш с хора, по – умни от тебе…

  7. Фофу

    Брех международни, брех наблюдатели, брех тролове. И знаят, та устите не могат да си затворят. Особено когато се напише нещо за американците, тиа пусти капиталисте, този път дето пуснали нещо свободно пък сега го спират. А не знаят, че нашите тролчета смятат, че щом нещо е свободно, значи трябва да свободно доживотно, че даже да им се плаща за ползване на услугата. Е изедници са тия капиталисте и това си е.

    Великият експерт на всички времена Saevar, разбира се пръв. Той по техническата част. Ами защо не идеш в Маскве с твоите американски сертификати и да станеш съветник на другаря ти Путин. Ще му обясниш как се правят свободно акаунти, как се сетват сървъри, рутъри, суитчъри и той (другаря Путин да се свети името МУ), ще пусне ония патоци от безплатни услуги и ще ни дари свободата. По 500 терабайта доживотно пространство за юноши и пенсионери, по 2000 за трудещите се в момента и по 5000 за всеки от ИТ сферата. Съответно скоростта ще е посочените цифри разделени на десет, в ГБ за секунда. И ще потупва ТОЙ експертното рамо, а експерта най-накрая ще заживее мечтаният живот.

    ха, разбира се, да не остане назад и той измляска нещо. Що спирали тия пък не ония. Ами защото си е тяхно и ще спират когото си искат. Е малко грубо е, че не са ти искали мнението, но ти продължавай да си мрънкотиш, може и да те чуят. Или направо за съветник на Тръмп пробвай да кандидатстваш. Включи в резюмето всичките си коментари на този сайт.

  8. ха

    Това решение за ограничаване на достъпа ще има много силен ефект на това, програмистите от въпросните и други потенциални страни да се преместят на услуги, които не са на американски фирми.
    Проблемът в момента е това, че Иран, Сирия, Крим и Куба са много малък пазар взети заедно. Защо не санкционират така например Русия? Нали уж тя анексира Крим, а не Крим да й “пристана”. Да направиха вътрешен референдум, но той няма някаква стойност, защото Крим беше автономна област, а не федерална единица.

  9. Saevar

    това е поредната американска селяния която виждаме, а относно VPN-а единствено могат да блокират известните такива фирми ако някой идва от тях иначе няма как, примерно у дома съм направил VPN за няколко приятели и ако те искат да влязат в акаунтите си през мен няма да имат проблеми….

Коментар