DeepMind открива бъбречна недостатъчност преди лекаря

Около 2 милиона души умират всяка година по целия свят от остро увреждане на бъбреците, но изкуственият интелект може да подобри ситуацията (снимка: CCO Public Domain)

Пет години след като Google придоби DeepMind, компанията за изкуствен интелект разкри най-големия си пробив досега в здравеопазването. AI технологията може да предвиди дали пациентът има потенциално фатални увреждания на бъбреците 48 часа преди много от симптомите да бъдат разпознати от лекарите, съобщи CNBC.

В документ, публикуван в сряда в сп. Nature, изследователите на DeepMind казват, че техните алгоритми правилно прогнозират 90 процента от острите увреждания на бъбреците, които в крайна сметка ще изискват диализа. Пробивът е резултат от съвместен проект с американския департамент по въпросите на ветераните.

„Ние бяхме истински развълнувани от потенциала да използваме AI, за да подпомогнем клиничните специалисти да преминат от реактивни към проактивни и превантивни грижи”, коментира Доминик Кинг, съосновател и клиничен водещ на DeepMind.

Около 2 милиона души умират всяка година по целия свят от остро увреждане на бъбреците, според изследователи от Университета на Питсбърг. Състоянието, което включва внезапна бъбречна недостатъчност или увреждане, може да бъде сложно за диагностициране от лекарите, защото не винаги има незабавни и ясни симптоми. Проучванията показват, че ранното улавяне на заболяването може да намали вероятността от сериозни увреждания или смърт.

През 2014 г. Google придоби DeepMind за 500 милиона долара с идеята да разшири дейността си в сферата на изкуствения интелект и да привлече топ експерти в индустрията, които да работят по решаване на трудни проблеми, което е свързано с машинно обучение. В последните години Alphabet (компанията-майка на Google) и различните й подразделения влязоха в пространството на здравеопазването, като бе поставен акцент върху използване на AI технологията за прогнозиране на сериозни проблеми, преди те да се случат.

Здравните проекти на DeepMind скоро ще бъдат включени в подразделението Google Health, ръководено от Дейвид Фейнберг. То проучва как AI може да се използва за подпомагане на диагностицирането на рак, предотвратяването на слепота и много други заболявания. Голяма част от екипа на групата остава със седалище във Великобритания, въпреки че се очаква здравното звено да се премести в централата на Google в Силициевата долина.

Освен че предсказва остри бъбречни заболявания два дни по-рано, DeepMind проучва как да подаде тези сигнали при спешни ситуации, така че лекарите да ги разпознават правилно и да действат по тях. Предстои още работа за създаване на регулаторна рамка по отношение на инструментите за прогнозиране в медицината и за по-добро разбиране на начина, по който те могат да бъдат доставени в реално време, отбелязва Доминик Кинг.

Пробивът на DeepMind може в крайна сметка да допълни мобилното приложение Streams, което се използва най-вече в САЩ като комуникационен инструмент от лекари и медицински сестри. Понастоящем то не използва изкуствен интелект, но DeepMind отдавна подчертава своята визия за създаване на AI асистент за медицински сестри и лекари навсякъде по света.

Коментар