Носимо устройство ще чете и записва мислите ни

Ранен вариант на носимо устройство за интерфейс мозък-компютър (снимка: Facebook Reality Labs)

Facebook и учени от Калифорнийския университет разработват технология за „четене и разпознаване” на думи, които се изговарят мисловно от човека. Предвижда се създаване на специално устройство, което ще въвежда текст по прочетените мисли.

Изследователите от Facebook Reality Labs (FRL) и Калифорнийския университет в Сан Франциско напредват с разработката на специален интерфейс „мозък-компютър” (BCI, неврален интерфейс), който ще позволи на хората да трансформират мислите си в текст, съобщава блогът на лабораторията.

На първия етап от проекта университетските учени и специалистите от FRL са провели инвазивно изследване (предполагащо имплантиране на електроди в мозъка) на доброволци, страдащи от епилепсия и подложени на операция на мозъка. Според резултатите, публикувани в сп. Nature Communications, в хода на експеримента специалистите са успели да дешифрират думи, изречени от самите участници.

Засега точността на разпознаване е ниска, но изследователите планират да постигнат скорост на декодиране до 100 думи в минута с грешка не по-голяма от 17%, а също и да увеличат броя на разпознаваемите думи до хиляда.

Емили Мюглер се присъедини към Facebook, за да участва в разработката на неинвазизно носимо устройство за интерфейс мозък-компютър (снимка: Facebook Reality Labs)

В бъдеще Facebook очаква да използва технологията BCI, за да създаде носимо устройство, което позволява на хората да въвеждат текст, говорейки сами на себе си, и не изисква инвазивни процедури за „установяване на комуникация” с мозъка.

В такова устройство вместо директно свързване на електродите към мозъка ще се използват специални сензори, подобни на тези в пулсоксиметрите – медицински устройства за измерване на нивото на насищане на артериалната кръв с кислород.

Както всички клетки на човешкото тяло, невроните (нервните клетки) консумират кислород в моментите на активност. Инфрачервени сензори, монтирани на главата, ще позволят да бъде записвана промяната в нивото на кислорода в отделните неврони. По подобен начин работят съвременните устройства за fMRI (функционална магнитно-резонансна томография).

Facebook вярва, че в бъдеще технологията ще помогне на хората с говорни нарушения, а също така и за разработката на устройства за виртуална и разширена реалност. Но процесът на привеждането й до съзнанието на човека може да отнеме цяло десетилетие.

Коментари по темата: „Носимо устройство ще чете и записва мислите ни”

добавете коментар...

  1. Анубис

    Сега остава на земята да до летят репликаторите с Атлантис а след тях и призраците.

  2. НЕ

    На лакомия гъз никога не му стига, то не са смукане на данни и търговия с тях, то не е шпионаж и навиране навсякъде само и само да следят всяко мигване, мръдване и пръдва не на стадото, ами и за капак забиване на електроди и чипове направо в мозъка на хората.

    Само че всичко това един слънчев ден ще се върне към създателите си и познайте колко ще им хареса на тях да им бъркат във всяка възможна дупка – физическа, емоционална, психическа и т.н.

Коментар