IBM защитава лентовите носители от квантово хакване

Лентовите устройства IBM TS1160 вече ще предлагат защита срещу квантово хакване (снимка: IBM)

Традиционните носители за съхранение на данни трябва да бъдат защитени от потенциални заплахи от квантовите системи още днес. Поне така смята корпорацията IBM, която въвежда допълнителна защита на лентовите носители.

IBM постигна голям напредък в развитието на квантовите компютри, така че разбира по-добре от всеки друг опасностите от въвеждането на принципно нови платформи. Квантовите компютри са способни да обезсмислят съвременните методи за криптиране на данни, а това, според IBM, може да се случи още в близките 10-30 години.

За да защити лентовите устройства IBM TS1160 от атаки с квантови системи, IBM добавя към традиционното кодиране с алгоритъма AES-256 кодиране с два „квантови” криптографски примитива – Khyber и Dilithium. Те са част от пакета CRYSTALS, разработен от IBM и предложен като NIST стандарт за използване в проекти с отворен код.

Примитивът Khyber предполага вмъкване на защитен ключ за криптиране в данните, а Dilithium – на защитен цифров подпис. Защитата и в двата случая се базира на основни механизми на квантовата физика, според които криптирани данни по квантов начин не могат да бъдат прихващани без промяна на самите данните.

С други думи, изтичането на данни винаги ще бъде видимо, което ще позволи смяна на ключа в самото начало на прихващането.

IBM твърди, че защитата на лентовите устройства вече е тествана успешно срещу  заплахи от хакване чрез квантови компютри. Очаква се новата технология да влезе в експлоатация през следващата година.

Може да изглежда странно, че лентите, съхранявани на рафтовете в архивите, изискват защита от атаки от квантови системи. Но IBM прехвърли услугите си за запис на касети в публичния облак, така че прихващането на данни с последващо декодиране е съвсем реална опасност.

Новите алгоритми за криптиране работят на ниво транспортен протокол и определено ще дадат изключителна сигурност на клиентите.

Коментар