Печелим 4 медала от eвропейска олимпиада по информатика

Отборът ни по информатика постигна голям успех на олимпиадата в Марибор (снимка: Мусала Софт)

България спечели четири медала от Европейската младежка олимпиада по информатика. За трета поредна година нашите ученици постигат подобен успех в надпреварата.

eJOI 2019 се проведе в Марибор (Словения) между 23-ти и 29-ти август, като участие в нея взеха представители на 24 държави. Бъдещите осмокласници от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, гр. Варна спечелиха три сребърни медала и един бронзов – Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич и Благо Гунев взеха сребро, а Велислав Гърков заслужи бронз.

Европейската младежка олимпиада по информатика беше основана през 2017 г. в София от президента на Международната олимпиада по информатика Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б” в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на борда на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, председател на Борда за развитие на СООПН и президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

В откриващото издание на надпреварата през 2017 г., проведено в София, българският отбор спечели два сребърни и два бронзови медала, а от второто издание през 2018 г. нашите се прибраха от Казан (Русия) с два златни медала, един сребърен и един бронзов.

Коментар