Почти всяка десета нова кола в Европа има автопилот

Броят на колите с автопилот от второ ниво расте стремително в Европа (снимка: Tesla)

Проучване на изследователската компания Canalys сочи, че продажбите на леки автомобили със самоуправляващи се ситеми расте през второто тримесечие – на световния пазар и в Европа, в частност.

Става въпрос за превозни средства с автопилот от второ ниво, според класификацията на SAE (Society of Automotive Engineers). Такива системи предвиждат частично прехвърляне на контролни функции към автопилота. Например, автомобилът може самостоятелно да се движи в една лента, да ускори и забави.

През второто тримесечие на тази година в Европа са продадени около 325 хиляди нови автомобила с автопилот от второ ниво. Това е ръст от 175% спрямо второто тримесечие на 2018 година.

Сега почти всеки десети (8%) нов автомобил в Европа е оборудван със средства за самоуправление. За сравнение, година по-рано този показател беше 3%.

В Съединените щати през второто тримесечие на тази година са продадени около 414 хиляди нови коли с автопилот от второ ниво. Това е 10% от общия обем продадени автомобили.

В изследването на Canalys се отбелязва също, че Toyota е водещ доставчик на пътнически превозни средства със система за самоуправление от второ ниво.

Коментар