Управляваме корабния трафик с модерна ИС

Реализираните проекти от ДП „Пристанищна инфраструктура” са добър пример за ефективното електронно управление, заяви министър Росен Желязков (снимка: МТИТС)

България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязов при откриване на международната конференция „20 години Ръководство на корабния трафик в България” във Варна днес.

„Всичко това е постигнато в сектора през последните две десетилетия, чрез добро планиране и програмиране при внедряването на най-съвременните информационни системи”, добави министър Желязков.

Той определи реализираните проекти от ДП „Пристанищна инфраструктура” като добър пример за ефективното електронно управление в сферата на морския и речния транспорт, което проследява цялата логистична верига и връзките между отделните институции са напълно интегрирани.

Във въздушния транспорт страната ни също има висока степен на дигитализация, като тези положителни подходи ще бъдат приложени и в останалите системи в транспортния сектор, заяви министърът.

През следващите месеци ще се работи и за пълна автоматизация на процесите в ИА „Автомобилна администрация”, за да се прекъсне практиката, между отделни информационни системи да има хора.

„По този начин се облекчават не само бизнесът, но и процесите в администрацията, като се елиминират възможностите за корупция”, изтъкна министър Росен Желязков на конференцията във Варна.

Коментар