ИТ индустрията възприема второто поколение AMD EPYC

AMD успешно налага сървърната линия процесори EPYC (снимка: AMD)

AMD съобщи за нарастващо приемане на 2-ро поколение EPYC сред облачните, корпоративните и HPC клиенти по време на европейската премиера на сървърните процесори днес в Рим.

Така например, Dell Technologies обяви пет нови PowerEdge платформи с новите сървърни чипове, оптимизирани да поддържат характеристиките на EPYC, включително PCIe 4.0.

IBM Cloud разясни как 2-рото поколение EPYC процесори могат да поддържат клиенти на компанията в конкретни области, вкл. с подобрена сигурност, по-бърз обмен с паметта за анализ на данни и др.

Nokia разкри как EPYC чиповете от второ поколение значително ускоряват нейните Cloud Packet Core системи, за да могат доставчиците на услуги да осигурят конвергирани широколентови, IoT и други комуникационни услуги за 5G. При тестовете, от Nokia са установили, че Cloud Packet Core системите с 2-ро поколение EPYC осигуряват двукратно повишение на трансфера на пакети в сравнение с предишните й системи.

Atos съобщи, че Genci разчита на 2-ро поколение EPYC процесори, за да разшири използването на суперкомпютри за научните среди във Франция. Genci и Atos предпочитат сървърните чипове на AMD, заради тяхната много висока производителност, ефективност и обща стойност на притежание.

OVHcloud, глобален облачен доставчик, съобщи за висок клас сървърна платформа, базирана на процесора EPYC 7402P, която ще бъде налична на пазара в края на 2019 г.

Тайванският чипмейкър TSMC заяви, че новите EPYC чипове помагат в изследванията за следващите поколения полупроводникови технологии.

Междувременно, AMD обяви ново попълнение към 2-рото поколение EPYC  – процесора AMD EPYC 7H12, който със своите 64 ядра/128 нишки, 2,6 GHz базова честота (3,3 GHz максимална „boost” честота) и 280W TDP е специално изграден за HPC клиенти и задачи.

В тестове, проведени от Atos на нейната машина BullSequana XH2000, новият EPYC 7H12 чип е постигнал Linpack резултат от 4,2 терафлопа, което е с 11% по-високо от процесора EPYC 7742.

Коментар