Tenda AC1200 AC9 – модерен рутер по стандарта 802.11ac

Tenda AC9 поддържа гигабитови скорости по безжични и кабелни връзки (снимки: TechNews.bg)

С достъпната си цена и водещи характеристики, гигабитовият рутер Tenda AC1200 AC9 отговаря на нуждите от висока скорост на домашната мрежа за видео стрийминг, онлайн игри и сърфиране в интернет.

Наскоро ви представихме по-общо основните предимства и възможности на Tenda AC1200 AC9, а сега ще се спрем на конкретни характеристики, които правят това устройство идеално за високоскоростната домашна мрежа с поддръжка на Wi-Fi и жични връзки към множество устройства.

Двубандов, гигабитов Wi-Fi по стандарта 802.11ac

AC9 е рутер от ново поколение, който предлага двубандов (2,4GHz и 5GHz), гигабитов безжичен Wi-Fi достъп по стандарта 802.11ac. При работа на честота 5GHz скоростта достига 867Mbps, а при честота 2,4GHz рутерът поддържа 300Mbps. Комбинираната честотна лента (bandwidth) възлиза на 1167Mbps – т.е. имаме гигабитова скорост, която е три пъти по-голяма от тази на стандартните безжични N рутери.

Това прави рутера на Tenda отличен избор за стрийминг на HD видео, онлайн игри и други лакоми за честотна лента приложения.

Beamforming+ за стабилен сигнал и по-голямо покритие

По-старите рутери изпращат безжичния сигнал равномерно във всички посоки, което естествено го отслабва. Устройства като  AC9 обаче използват технология Beamforming+, която определя местоположението на всяко устройство и формира насочен към него безжичен сигнал. Този подход помага за усилване на Wi-Fi сигнала, което от своя страна води до по-гладко предаване на поточно видео и сърфиране в интернет.

Освен това beamforming технологията подобрява Wi-Fi покритието – то се простира на по-голямо разстояние и така се преодоляват проблемите с липсата на сигнал в някои части от дома или офиса, за което спомагат също вграденият в рутера усилвател и двете външни антени.

Пълна гигабитова жична връзка

Ако гигабитовата Wi-Fi връзка не ви е достатъчна за всички устройства у дома или просто не искате да я ползвате, с AC9 ще имате на разположение и пълна гигабитова жична връзка за ултрабърз трансфер на данните към компютри и други устройства.

Рутерът на Tenda разполага не само с Gigabit порт за свързване към модема на интернет доставчика, но и с четири гигабитови порта за свързване на домашните устройства. Ще можете да се насладите на 10 пъти по-висока скорост, в сравнение с обикновените Ethernet връзки – разбира се, ако имате бърз достъп до интернет от вашия доставчик.

Лесно инсталиране

За много хора първоначалното установяване на рутера е трудна задача. При Tenda AC9 обаче това не е така. Рутерът се инсталира изключително лесно – всичко, което трябва да направите, е да свържете рутера към кабелния модем, да го включите към захранването и да преминете една опростена процедура от три стъпки в tendawifi.com, където автоматично се появява Quick Setup Wizard. Ще видите в крайна сметка два сигнала при наличните Wi-Fi мрежи – 2,4GHz и 5GHz.

Удобно управление с мобилно приложение

Можете да управлявате AC9 както от лаптопа си през уеб интерфейс, така и с мобилно приложение, което предлага пълната функционалност. То се сваля чрез сканиране на QR кода в ръководството за инсталиране на рутера или като потърсите Tenda WiFi в онлайн магазините Google Play за Android или App Store за iPhone.

Управлението на Tenda AC9 може да се извършва удобно през мобилно приложение

Това малко приложение се явява всъщност мощен инструмент за управление на рутера – от първоначалното инициализиране до задаване на различни режими, вкл. за родителски контрол, икономия на енергия, контрол на честотната лента и оптимизиране на безжичния сигнал. Във всички тези случаи няма да ви е необходим компютър – управлението се извършват изцяло през смартфона.

Интелигентен спящ режим

Една от най-полезните характеристики на AC9 е „интелигентният спящ режим”, който Tenda нарича „режим на пестене на енергия и здравословен е-живот”, но може би е нещо повече от това.

Всички рутери днес имат вградени защитни стени и повечето от тях предлагат родителски контрол. Но опитите да защитите децата си от „тъмните” страни на интернет стават все по-трудни. Имайки AC9, ще се тревожите по-малко за виртуалния свят на децата си.

Можете да деактивирате рутера в определен времеви интервал – например през нощта

Вместо да се чудите какво гледат децата в интернет късно през нощта, ако са преодолели защитната стена или родителския контрол, просто можете да изключите сигнала на рутера. С няколко клика можете лесно да зададете момента, в който ще се активира режимът за пестене на енергия, с деактивиране на светодиодите и WiFi сигнала, както и на USB порта. Тази проста, но мощна функция ви осигурява пълен контрол над интернет през нощта, например.

В заключение, ето накратко основните достойнства на Tenda AC1200 AC9

  • Поддръжка на Wi-Fi стандарт 11ac със сумарна скорост до 1167Mbps едновременно в двете честотни ленти – 2,4GHz и 5GHz.
  • Четири пълни гигабитови жични връзки за ултрабързо предаване на данни.
  • Beamforming+ технология за разширяване на WiFi покритието и по-стабилен сигнал.
  • Мощни вградени усилватели и две външни антени за покритие на целия дом
  • USB порт за лесно споделяне на файлове между свързаните устройства.
  • Удобно мобилно приложение за първоначално инициализиране и управление.

Наличност и цена

Гигабитовият рутер Tenda AC1200 AC9 се предлага на пазара в Бълария от партньорите на тайванския производител на цени в дипазона 90-100 лв. с включен ДДС и гаранция от 24 месеца.

Коментар