Oracle загърбва SPARC в полза на ARM

Ерата на тази SPARC архитектуратта приближава към своя край (снимка: Oracle)

Процесорната архитектура SPARC изглежда е на доизживяване. Oracle, която наследи SPARC от Sun, планира да се съсредоточи върху облачните си услуги и вече инвестира в Ampere – компания, която разработва 64-битови ARM сървърни процесори.

Oracle е вложила 40 милиона долара в Ampere Computing и сякаш е загубила интерес към SPARC, което означава, че ерата на тази архитектура приближава към своя край, отбелязва The Register.

Инвестициите са направени още през април тази година. За около 40 милиона долара Oracle е закупила около 20% от Ampere Computing, в резултат на което е получила място в борда на директорите. В допълнение, самата Ampere се управлява от Рене Джеймс, който е член на борда на директорите на Oracle.

Ampere е специализирана в разработването на процесори за облачни системи и сървъри, съчетаващи висока производителност и енергийна ефективност.

В същото време Oracle обръща все по-малко внимание на собствената си SPARC архитектура и базираните на нея процесори. Все още компанията не е обявила, че ще изостави тази архитектура, но има намеци за подобни намерения.

Във финансовия доклад за 2019 г. Сафра Кац, един от изпълнителните директори на Oracle, заяви: „Нашите изключително печеливши облачни решения Fusion и NetSuite се разрастват бързо и ние намаляваме наследения хардуерен бизнес с нисък марж”.

Операционната система Solaris 11 вероятно ще бъде последната версия на Oracle за платформата SPARC. Първото издание дойде преди 8 години и въпреки че Oracle постепенно прави някои подобрения, няма признаци за разработка на Solaris 12.

Наскоро компанията заяви, че ще осигури стандартна поддръжка за системата Solaris 11 до 2031 г. и разширена поддръжка до 2034 г. По този начин Oracle ще изпълни дългосрочния си ангажимент за Solaris. Въпреки това ще бъде изключително изненадващо, ако някога видим Solaris 12.

Коментар