TeamViewer се превърна в публична компания

TeamViewer се разви от малка ИТ фирма до истински глобален играч, казва CEO-то Оливър Щайл (снимка: TeamViewer)

Германската компания TeamViewer, разработчик на едноименната програма за дистанционно управление на компютри, официално стана публична в сряда. Акциите й се търгуват на Франкфуртската фондова борса под символа TMV.

TeamViewer пусна 84 милиона акции, или 42% от общия им брой. За IPO-то компанията избра цена от 26,25 евро на акция. След старта на търговията ценните книжа на TeamViewer се котираха по 25,32 евро. Така пазарната капитализация на компанията възлезе на 5,25 милиарда евро.

Goldman Sachs и Morgan Stanley организираха IPO-то на TeamViewer с подкрепата на Bank of America, Barclays и RBC Capital Markets и Lilja & Co. в ролята на консултант. Анализаторите от Ernst & Young нарекоха първичното публично предлагане на TeamViewer най-голямото в Европа и петото най-голямо IPO в света през 2019 г.

През 2018 г. приходите на TeamViewer възлизат на 230 милиона евро, което е увеличение с 25% в сравнение с 2017 година. През първата половина на 2019 г. продажбите на компанията нараснаха с 37% на година и възлизат на 142 милиона евро.

Изпълнителният директор на TeamViewer Оливър Щайл казва, че компанията е „много печеливша” и има „приличен паричен поток”. Според него, TeamViewer се е развила от малка ИТ фирма до „истински глобален играч”.

Главният финансов директор на TeamViewer Стефан Гайзер споделя пред Ройтерс, че приоритет на компанията в близко бъдеще е да разшири присъствието си в Азиатско-Тихоокеанския регион и САЩ. Освен това TeamViewer планира да засили маркетинговия си екип, за да популяризиране корпоративната версия на продукта.

58% от акциите на TeamViewer остават във владение на британската инвестиционна компания Permira, която през 2014 г. придоби TeamViewer за 870 милиона евро. За пет години пазарната оценка на разработчика на софтуер се е повишила повече от 6 пъти.

TeamViewer прогнозира, че пазарът, на който оперира, е оценяван в момента на 10 милиарда евро и ще се утрои до 2023 г., тъй като компаниите инвестират в дигитално производство и все повече хора работят от домовете си.

Коментар