Acronis ще утрои екипа си в България за година

„Тук не търсим кадри за аутсорсинг проекти – тук създаваме готов продукт от световен клас”, заяви Пламен Тошев, управляващ директор на Acronis България (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Българският екип на компанията за киберсигурност Acronis ще увеличи екипа си 2-3 пъти в рамките на една година. В момента служителите в българския офис на фирмата са над 160, но в периода до края на 2020 година се очаква броят им да нарасне до 250.

Всичко това означава доста висок темп на растеж за фирмата, която през октомври 2018 година обяви отварянето на офиса си в София с екип от 20 служители. „България трябва да стане основният развоен център на компанията, най-големият от всички”, заяви Пламен Тошев, управляващ директор на Acronis България.

Освен у нас, фирмата има ключови офиси в Сингапур – родината на Acronis – и Швейцария. За да успее да постигна подобно бързо разрастване, компанията ще сътрудничи с университети и образователни организации от цялата страна.

„Ние трябва да подпомогнем образоването, защото тук не търсим кадри за аутсорсинг проекти – тук създаваме готов продукт от световен клас. Затова не търсим евтин труд, напротив”, подчерта Тошев.

Според ръководителя на офиса, средната заплата във фирмата е 3800 лева, а при работещите в изследователското звено средното месечно възнаграждение е още по-високо.

В резултат на досегашната успешна работа на българския офис, по думите на директора, около 80% от новопредставения продукт на фирмата – Acronis TrueImage 2020 – е създаден именно в България.

„В момента имаме над 160 служители в офиса в София и искаме да наемем още над 250 души до края на 2020 година”, заяви Тошев. Разрастването включва и релокация на хора от други офиси в София.

Фокус в развитието на българския офис ще бъде научно-изследователската сфера. „Работим по различни програми на ЕС, съвместно с университети – заедно кандидатстваме по различните програми за иновации”, поясни Тошев.

Разработеният с българско участие Acronis TrueImage 2020 е предназначен за индивидуални потребители и малки фирми. Проектиран е така, че да отговори на три предизвикателства: сложност, нужда от сигурност и цена.

Сложността е породена от нарастващия брой устройства, които всеки човек притежава и които са постоянно свързани към интернет – компютър, таблет, смартфони др.

Нуждата от сигурност се усложнява от факта, че този нараснал брой устройства означава много повече потенциални точки на пробив. Наред с това и хакерите използват все по-усъвършенствани механизми за нападение, включително и невидими такива (т. нар. криптомайнери).

Цената е третият фактор в сложното уравнение, тъй като управляването на нарастващия брой устройства на фона на все по-разнообразните заплахи коства много време и пари, заключи мениджърът.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар