Облакът: Google Cloud вече е по-скъпа компания от IBM

Облачните компании са атрактивни за инвеститорите (снимка: CCO Public Domain)

Бизнесът с облачни услуги продължава да расте, привличайки интереса на инвеститорите и вниманието на анализаторите. Затова не е изненадващо, че компаниите за клауд услуги са сред най-скъпите в света и стойността им постоянно се покачва.

Анализатори от Дойче банк начело с Лойд Уолмсли съобщават в бележка до инвеститорите, че облачният бизнес на Alphabet Holding (в състава на който е интернет гигантът Google) вече струва 225 милиарда долара.

Пазарната капитализация, приписвана на подразделението Google Cloud, е била почти два пъти по-висока от тази на IBM при приключването на борсовата търговия в сряда тази седмица, предаде Блумбърг.

Анализаторите смятат, че между 2018 и 2022 г. общият годишен ръст на подразделението Google Cloud може да достигне 55%, а до 2025 г. годишните му продажби ще възлязат на стойност около 38 милиарда долара.

„Въпреки че в миналото подразделението Google Cloud беше сред онези, които изоставаха на пазара и губеха пари, с нарастващото доверие в пазарната стратегия и търговската привлекателност по време на г-н Куриан, смятаме, че то може да увеличи пазарния си дял”, казват анализаторите от Дойче банк.

Мениджърът на Google Cloud Томас Куриан преди това беше президент по разработката на продукти в софтуерната корпорация Oracle. Той ръководи клауд подразделението на Google от ноември м.г. и очевидно се справя доста успешно.

Анализаторите на Дойче банк препоръчват на инвеститорите да купуват акции на Alphabet и повишиха целевия си курс до 1600 долара за акция, което е по-високо от оценките на всеки от 45-те анкетирани от Bloomberg анализатори.

Същевременно акциите на холдинга Alphabet поскъпнаха с 0,2% до 1180 долара за брой по време на търговията преди отварянето на пазара в четвъртък.

Коментари по темата: „Облакът: Google Cloud вече е по-скъпа компания от IBM”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Спекулации. Балон.

Коментар