Viber чатбот срещу обездвижването в работата

Чатботът изпраща съобщение всеки път, когато е време за почивка, придружено с определено упражнение за част от тялото (снимка: Kai Medical, Rakuten Viber)

Български стартъп създаде чатбот, който се бори със заболяванията на опорно-двигателната система, породени от работата пред компютър. Stretchbit, разработен от Kai Medical в партньорство с Rakuten Viber, е достъпен ексклузивно за потребителите у нас.

Основната цел на чатбота е да помогне на хората да останат физически активни през работния ден, намалявайки негативните ефекти от погрешната стойка и прекомерното заседяване, поясниха разработчиците.

Комуникацията с чатбота е лесна – на всеки час Stretchbit подсеща потребителя да направи двуминутна почивка далеч от работното място и изпраща упражнение, подходящо за офис средата и за освобождаване на напрежението в тялото.

Интерактивното пътешествие в света на Stretchbit започва със свалянето на стикер пакета „Органчетата”. С креативен дизайн и предизвикателни послания, забавните и ангажиращи картинки привличат вниманието към болестите на модерното време.

Стикерите са достъпни безплатно в стикер пазара на Viber за следващите три месеца, а всеки който ги свали, автоматично се абонира за чатбота, където започват и съществените упражнения извън дигиталната среда.

„Според Международния журнал за изследване на средата и общественото здраве, дългите заседявания водят до двигателни и когнитивни последствия върху хората, работещи в офиси. Болките във врата и кръста са само част сериозните проблеми, които засягат все повече млади хора”, разказа Ангел Великов, основател и управител на Kai Medical.

По неговите думи, човек трябва да е активен през целия ден и да си създаде позитивни навици на работното място. „Разтяганията и почивките вървят ръка за ръка с повишената продуктивност, подобреното настроение и крепкото здраве”, подчерта Великов.

Преслав Хаджицанев, съосновател и технически директор в Kai Medical, е бил диагностициран с ранна фаза на „Синдром на карпалния тунел”, в резултат на прекалената работа зад бюро. „Заболяването ми повлия до такава степен, че ръцете ме боляха само при докосване на клавиатурата или вдигане на телефона. Беше ужасно да не можеш да правиш елементарни движения и да си в постоянен болничен”, разказа той.

„Това, което помогна симптомите да отшумят и да се преборя със заболяването, бяха чести разтягания, постоянство и силна воля. Започнахме проекта именно, за да помогнем на повече хора да предотвратят появата на тези заболявания на новото време. Ключовото е да не забравяш в каква позиция трябва да работиш и да прецениш кога е време за малка почивка”, поясни Хаджицанев.

Упражненията идват под формата на анимация с кратко описание на действията (снимка: Kai Medical и Rakuten Viber)

Чатботът е част от дигиталната терапия на компанията Kai Medical, която се разработва специално за офис служители, седящи по цял ден пред компютър. След като потребителят избере своите настройки, чатботът изпраща съобщение всеки път, когато е време за почивка, придружено с определено упражнение за част от тялото, която да раздвижи.

Всички упражнения са подходящи за офис средата и идват под формата на анимация с кратко описание на действията, което ги прави лесни за изпълнение и запомняне. Честата активност през деня помага на тялото да остане физически активно и намалява риска от развитие на заболявания на опорно-двигателната система.

Коментар