САЩ могат да превърнат Китай в AI суперсила

САЩ могат да си създадат конкурент в изкуствения интелект, с който ще им е трудно да се надпреварват впоследствие (снимка: CCO Public Domain)

В началото на месеца администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че добавя 28 китайски фирми в своя „черен списък” на компании, на които е забранено да търгуват със САЩ. Причината – според администрацията – е „загриженост относно тяхната роля в нарушаването на правата на човека”.

Това обаче може да превърне Китай в суперсила в сферата на изкуствения интелект. САЩ могат да си създадат конкурент, с който ще им е трудно да се надпреварват впоследствие.

Според съобщенията на американските медии, забраната е за организации, „замесени в китайската кампания, насочена срещу уйгурите и други преобладаващи мюсюлмански малцинства в автономния регион Синдзян”.

Удар по изкуствения интелект

Сред организациите, които са включени в списъка, са Hikvision и Dahua Technology – два от най-големите световни производители на продукти за видеонаблюдение. Списъкът включва и компании, които са специализирани в областта на изкуствения интелект, разпознаването на глас и данни. Такива например са:

  • Iflytek – компания за разпознаване на глас, която наскоро привлече 350 милиона долара инвестиции в изкуствен интелект;
  • Megvii Technology – разработчик на технология за лицево разпознаване, оценена на около 3,5 милиарда долара;
  • SenseTime – софтуерна платформа за изкуствен интелект с инвестиции от компании като SoftBank;
  • Meiya Pico – компания за цифрова криминалистика, която държи почти половината от пазарния дял на продуктите за компютърни разследвания в Китай.
  • Yixin Technology, известна още като Ecguard – компания за информационна сигурност, която разработва оборудване за всичко – от аларми за взлом до охрана на големи събития, пожарна охрана и наблюдение на обществения транспорт.

Според САЩ, забраната касае и „местните бюра за сигурност, които са помогнали за изграждането на това, което представлява полицейската държава в Синдзян. Тези организации са участвали „в осъществяването на китайската кампания за репресия, масово произволно задържане и високотехнологичен надзор”, се казва в документацията.

Или насърчение

Въздействието върху „забранените” китайски фирми навярно ще е неприятно – те няма да могат да изнасят продуктите си за американския пазар, но може да бъдат забранени и в Европа.

Възможно е обаче да се окаже, че забраната на САЩ се явява стимул за китайските разработки в сферата на изкуствения интелект. Китайското правителство отдавна е признало слабостта на страната си в производството на AI чипове. То обаче иска развитие на местната индустрия за производство на такива чипове.

Черният списък на САЩ може да подтикне правителството и индустрията да удвоят инвестициите си в местни чипове, ускорявайки технологичната независимост на страната.

Субсидиране без ограничения

Китай не знае ограничения, когато става дума за държавно финансиране за определен сектор. Световният бум на фотоволтаичната индустрия до голяма степен се дължи на китайските държавни инвестиции в местните компании за PV панели. Държавата наля огромни суми в субсидии за своите производители на соларни панели, в резултат на което през последните няколко години този род продукти поевтиняха с близо 80%. Масовостта на фотоволтаиците днес се дължи именно на китайските субсидии.

По аналогичен начин може да се окаже, че ако днес китайското правителство реши да субсидира собствената си AI индустрия, само след няколко години този сектор ще се окаже доминиран от китайските продукти.

Дали няма да излезе, че ходът на Тръмп няма да е благословия за Китай?

Коментари по темата: „САЩ могат да превърнат Китай в AI суперсила”

добавете коментар...

  1. ха

    До: “До ха”.

    Нали разбираш, че в подобен новинарски поток компетентните хора са малко, но евентуалните клиенти на технологии са много. Тренировката да налагаш мнение е основната ми цел, а не обучение на хора, които са далеч от материала. Именно заради това смътните представи ги трансформирам в “компетентно” “мое” мнение, като това го правя дори и за тематики в които наистина съм специалист (т. е. и тогава не прилагам професионални факти, а симулирам някакви бегли познания).

    Ти например само като четеш имаш ли някаква полза от написаното. Да, то определено е основно за забавление, но като може да се тренира и странична полезна дейност – защо пък не?

  2. Ттт

    Допотопните разработки на така нареченият “изкуствен интелект” са далеч от интелект.Истински изкуствен интелект в момента може да се появи единственно на изток, защото за да се измисли изкуствен интелект трябва естествен такъв.А на запад и особенно в Сащ такъв в момента липсва.

  3. До ха

    ха, винаги съм се чудил от къде се появяват такива като тебе с огромно желание да дават акъл и мнения за неща за които знания им са на ниво някакви смътни усещания и емоция, според това какви може би са нещата и какви искаш да бъдат.
    Колкото повече знае човек, толкова повече разбира колко много не знае и предпочита просто да чете и да не дава тъпи мнения. При теб е точно обратното.

  4. ха

    Мхм, извинявай, но просто без да искам предположих, че проявяваш някаква начална форма на свързано мислене. Но ти се оказа не само пълен ламер, но и пълен неграмотник. Едва ли в живота си виждал научна статия, а да си чел – това пък съвсем го изключвам. Лесно е вече да игнорирам такъв елементарен тип като теб, но такова решение не бе редно да взимам без да съм 100% сигурен в това, защото щеше да е много надменно от моя страна…

  5. Мхм

    Ха
    Чукча писател, чукча не читател. Как по-точно казвам, че квантовите компютри са софтуер? И колкото и да си мечтаете за китайско превъзходство, това е само един мираж за глупаци.

  6. ха

    Мхм, много се лъжеш, ако си мислиш, че квантовите компютри са софтуер. Те все още се разработват основно на ниво хардуер. И китайчетата са много напред в тази област – със сигурност по-напред от САЩ. То и в публичните научни разработки точно в такива физични уравнения е силата им.

    За изкуствения интелект, обаче си прав. Но пропускаш една много малка подробност. Китай имат много пари и ако решат да субсидират яко ще си напазаруват учени от Европа, като от Украйна например ще им излезе и много изгодно (при съотношение цена/качество). Да не забравяме, че именно изостаналата технологично и научно държава САЩ се превръща в това, което е в момента, след като в средата на миналия век проявява агресивна стратегия за покупката на огромно количество учени от Европа (естествено западна, защото до другата част е нямала достъп).

    Но в статията не се казва нещо друго, което също не е маловажен фактор. Понякога ако този който дава парите не е наясно как да ги разпредели ефективно, тогава резултатът е плачевен. Ето например Microsoft се провали с търсачката си, въпреки че инвестира много. По същия начин се провали и Google в социалната си мрежа, въпреки че не само беше добре инвестирал, но и същото така беше правил доста опити преди това и имаше опит. Соларните панели са нещо ясно като технология и единствено очакваха подобрения – затова при тях се получи. При ИИ нещата не са така. Технологията е все още много сурова все още тепърва се очаква постигането на фундаментални резултати. Но кой ще ги постигне вече не е въпрос основно на пари, а и на късмет, на начин на мислене и на много други фактори…

  7. Радико

    Кръгла нула са били осемдесетте години на миналия век сега са шест нули с единица най отпред.

  8. Мхм

    Глупости, топ разработките в изкуствения интелект и квантовите компютри са в САЩ. Китайчетата могат и да крадат хардуер, но в софтуера са кръгла нула.

Коментар