DevReach се очертава като софтуерно събитие №1 в ЦИЕ

Откриващата лекция на DevReach 2019 в голямата зала на Sofia Event Center привлече огромен интерес (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Над хиляда специалисти от областта на разработката на софтуер се събраха тази сутрин в голямата зала на Sofia Event Center за откриващата лекция на DevReach 2019 – новото издание на ежегодната софтуерна конференция, организирана от Progress.

С подобно присъствие конгресът се очертава като най-мащабното събитие на софтуерната индустрия в Централна и Източна Европа. Въодушевлението в залата бе сравнимо с ентусиазма на най-ранните издания на Microsoft Days и форума за свободен софтуер OpenFest.

Създаването на софтуер, приложим моментално върху всякакви платформи – настолни компютри, смартфони, мобилни и други устройства – може да е бързо и лесно, за да отговори на очакванията на потребителските организации, доказа в откриващата лекция Джеймс Монтемагно, водещ програмен мениджър в Microsoft. Това е критично за всички развойни компании днес, когато времевият натиск не позволява на бизнесите да се бавят с предлагането на нови услуги за своите потребители.

Джеймс Монтемагно, водещ програмен мениджър в Microsoft, говори за създаването на софтуер, приложим моментално върху всякакви платформи (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

DevReach 2019 се провежда в продължение на пет последователни дена, като още в неделя започнаха първите специализирани практически занятия. Тематичните „лаборатории” представляват три дена от програмата и ще продължат и в четвъртък, след лекционните сесии.

„Целта ни е да представим технологии, които вълнуват софтуерните специалисти”, сподели след откриването Сам Басу, главен организатор на DevReach 2019. „Подготвяме това събитие от няколко месеца. Професионалистите идват тук и очакват най-различни неща – някои хора искат да слушат лекции, други искат да гледат писане на код, трети искат да участват и сами да пишат нещо, за да се научат. Да направиш нещо със собствените си ръце е най-добрият начин да се научиш”.

Затова практическите занятия представляват по-голямата част от програмата и се провеждат в относително тесен кръг – всяка практическа сесия включва около 30 човека, поясни Басу.

Времевият натиск не позволява на развойните компании да се бавят с предлагането на нови услуги за своите потребители, подчерта Джеймс Монтемагно (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Организаторите са се постарали да подредят тематичните панели така, че в края на деня всеки участник в занятията да си тръгне с „готов” нов продукт – с разработка, която е започнал в началото на деня и успял да привърши в рамките на гостуването си.

„Съчетаваме две направления при избора на новостите, които да покажем. От една страна, ние питаме нашите гости какво искат да видят, да чуят, да научат по време на конференцията”, казва Сам Басу. „От друга страна обаче ние самите, като организатори, добавяме в програмата теми, за които знаем, че са важни за индустрията – нови технологии, които всеки уважаващ себе си специалист трябва да знае”, допълни той.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар