Unite UX на Progress съкращава времето за писане на код

С Unite UX дизайнерите и разработчиците се свързват по начин, който прави комуникацията им лесна и гладка, а оттам и разработването – по-бързо, поясни Антония Бойновска, продуктов мениджър UX в Progress (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Unite UX е нов програмен инструмент, който се очертава като първото по рода си решение за вечно липсващата връзка между дизайнерите и разработчиците в софтуерните екипи. Системата е собствена разработка на софтуерната компания Progress. В момента Unite UX е в своята публична бета версия, което означава, че е в период на изпитване от потенциалните потребители.

„В софтуерните екипи има един традиционен проблем с комуникацията между дизайнери и разработчици: често се оказва, че това, което дизайнерите си представят и планират относно изгледа на крайния продукт, няма много общо с онова, което разработчиците в крайна сметка създават”, обясни Антония Бойновска, продуктов мениджър UX в Progress, днес по време на първото, „предпремиерно” представяне на новата разработка пред гостите на конференцията DevReach 2019.

Причините за „мискомуникацията” са разнообразни, но най-често се свеждат до принципните различия между двата вида специалисти. Те боравят с различни термини, с различни инструменти, имат различни нагласи, често имат и различно ниво на експертност в собствената си сфера, което допълнително подклажда разминаванията в общуването. „Получава се разминаване между визията за продукта и реалния краен продукт – софтуера”, казва Бойновска.

С Unite UX дизайнерите и разработчиците се свързват по начин, който прави комуникацията им лесна и гладка, а оттам и разработването – по-бързо. „Много по-бързо се случват итерациите от първоначалната идея до крайния продукт – циклите на преработка на дизайна се съкращават, благодарение на което много бързо се стига до крайна версия”, обясни специалистката от Progress.

За да се случи това, Unite UX се свързва към инструментите за дизайн, като „взема” от тях данните и генерира метаданни за крайния дизайн. Те от своя страна се „вливат” директно в платформите за създаване на код, които разработчиците използват, така че се преобразуват в кода на самите приложения. „Когато дизайнът бива въведен по подобен начин, за разработчиците остава само да вградят бизнес-логиката и да завършат продукта”, разказа Бойновска.

Резултатът е, че се съкращава времето за писане на код от разработчиците и едновременно с това се намаляват разминаванията.

Unite UX е разработен така, че да борави с различните инструменти за дизайн и поддържа различните развойни рамки, познати в света на софтуерното разработване.

„За развойните екипи това означава бързо валидиране на идеите – не се губи време във внедряване, респективно има повече ресурс за реална работа и създаване на нови функции”, допълни Бойновска.

За бизнес-организациите, които са потребители на крайния продукт – софтуера, това означава консистентно потребителско преживяване: желаният дизайн се внедрява с перфектност „до последния пиксел” в крайния продукт. Освен това много по-ефективно се извежда готов, краен продукт на пазара.

Навръх тези ползи стои и фактът, че се намалява стойността на разработването. По този начин потребителските организации получават преднина пред своите кокуренти, която може да ги изведе дори до лидерство на пазара.

Първата официална версия на Unite UX се очаква да се появи през първото тримесечие на 2020 година.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Unite UX на Progress съкращава времето за писане на код”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Е, точно това са тези 2 и половина изречения, от които не се разбера какво прави на практика.

    То, ясно, че има интернет и сигурно някъде може търся и да прочета, но в крайна сметка, защо човек трябва да чете една статия и от нея едва 10% да е реално полезна информация, но всъщност тези 10% да не са достатъчни, за да разбере поне основното!?

    Какви са тия мета данни, защо са на програмиста мета данни за дизайн, за да си пише бизнес логиката? Нали платформите за създаване на код тип Visual Studio са съответно и платформи, където се интегрира дизайна (front end) заедно с бизнес логиката!

    Сигурно има някаква ниша и е полезен този софтуер. Едва ли Progress са тръгнали да правят някаква безмислица. Въпроса не е в това, а в представянето в медиите на този продукт.

  2. Anonymous

    Ето Димитре: “Unite UX се свързва към инструментите за дизайн, като „взема” от тях данните и генерира метаданни за крайния дизайн. Те от своя страна се „вливат” директно в платформите за създаване на код, които разработчиците използват, така че се преобразуват в кода на самите приложения. „Когато дизайнът бива въведен по подобен начин, за разработчиците остава само да вградят бизнес-логиката и да завършат продукта”

  3. Димитър Иванов

    Изобщо не разбрах какво прави този tool. Предполагам, че е полезен, но толкова много описания и общи думи – оптимизация, ефективност, сближаване, различия, бързина и т.н и т.н. е за самото предназначение – само 2 изречения и половина. Даже един прост пример ще е полезен..

Коментар