MAIC – най-сетне виртуален асистент като за нас!

Виртуалният асистент MAIC е създаден специално за балканските пазари, с вградени в него езици и интерфейси на български, гръцки, сръбски… (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Гласовите асистенти за дома стават все по-популярни – с тях можем да си говорим почти като с човек, да ги караме да ни правят справки, да ги искаме да ни пускат музика или да ни четат новини. Но – както често се случва – големите марки са пригодни за англоезичния свят – нужно е много време, докато се развият достатъчно, за да „заговорят“ слабо популярен по света език като българския. Виртуалният асистент MAIC обаче дебютира на пазара именно с „майчин език“ – български. Тъкмо това го прави приложим за онези сценарии, които обичайно сме виждали само по реклами и филми – когато възрастна дама пита домашното роботче „какво ще е времето днес, та да знам какво да облека?“ или пък 3 -годишно момченце с гласово нареждане си пуска „Маша и мечока“.

MAIC е създаден специално за балканските пазари. Вградените в него езици и съответните интерфейси са български, гръцки, сръбски, полски и английски. Самото му наименование разкрива какво е ядрото му: център за изкуствен разум (MLS Artificial Intelligence Center). Произнася се „Майк“ и с това обръщение безотказно се задейства комуникационният интерфейс, с който устройството приема нашите команди.

За ежедневни справки

Досадните, многобройни, рутинни ежедневни справки, заради които често забиваме нос в компютъра или смартфона, сега се случват лесно, докато се движим свободно из дома. „Майк, какво ще е времето днес,“ подвикваш на MAIC, докато ровиш из гардероба, и приятен женски глас рецитира цялата прогноза за деня – съобразена с локацията, където се намира. Къде наблизо има ресторант, коя е най-близката аптека, къде да отиде човек на бар вечерта – за всичко това може да пита MAIC.

Организация на деня

Гласовите асистенти могат да бъбрят много, но практиката показва, че наред със справките второто им най-ценно умение е да организират деня на работещия човек. „Майк, събуди ме в 7 часа,“ нареждаш на устройството и то веднага „навива“ алармата за уречения час. Удоволствието от това да си настроиш будилника, без дори да си докоснал смартфона – например докато си решиш косата пред огледалото, предизвиква истински възторг. Наредиш ли му, „Майк, напомни ми да занеса дрехите на химическо чистене“, MAIC като жив човек ще запита кога и в колко часа да ти напомни за тази задача.

Музика и видео

Радиото, телевизията и музиката отдавна са се превърнали във „фонови“ услуги – хората слушат радиото или телевизора, докато вършат нещо друго, или пък вместо радио си пускат музика от интернет-източник – пак като фонов „шум“. Затова е много приятно да можеш да управляваш музикалния фон с гласова команда. Например, докато разопаковаш новата настолна лампа или сгъваш прането, подвикваш „Майк, пусни ми рок-музика“ – и златните рок-хитове ще се занижат, докато вършиш домашната работа. Освен музика по определен стил може да се поиска видео, например запис от любим сериал, епизод от телевизионно предаване и др.

Хубавото в случая е, че MAIC има хубави аудио-колонки с доста качествен звук. Слушането на музика от гласовия асистент изобщо не звучи „тенекиено“, както би очаквал някой меломан.

Кухня и рецепти

И това приложение може да стане любимо за мнозина – MAIC може да търси рецепти, докато режем зеленчуците на плота в кухнята. Ръцете остават свободни за готвене, а гласовият асистент услужливо чете списъка със съставките и начина на приготовление. Мусака, пица, баница, смути – търси и намира рецепти всякакви.

Е, понякога не му се удава да ги прочете на глас. В такива ситуации можем да „прелистим“ готварската книга на сензорния екран

Какво знаеш за…

В ерата на повсеместната информация много често сме изкушени да „бръкнем“ в интернет и да потърсим описание за някоя личност или интересно явление. Тук MAIC е като същински добър съквартирант, готов винаги да обяснява. „Майк, какво знаеш за Шаварш Карапетян“ и умното устройство започва да описва пространно и неуморно. По същия начин MAIC може да бъде запитван за различни явления и теми.

Другарче за възрастни

Макар да сме склонни да смятаме, че възрастните хора не си падат по „джаджи“, те всъщност ги харесват – просто не им допадат интерфейсите, които се използват масово. Един възрастен човек не се чувства добре да се вторачи в екрана на смартфон. Ако обаче може да попита на глас „Майк, коя е тая Грета Тунберг“ и да получи отговор, той би използвал умното гласово устройство постоянно. Подобни ситуации, по наблюдение на психолози от Западна Европа, бързо прерастват в своеобразни приятелства между възрастния човек и неговия малък настолен робот. А възрастните хора са не по-малко любопитни от деца. „Какво е фруктурианец?“ „Какво значи ивенти?“ – това са въпроси, които възрастен човек трудно би отправил към друг реален човек, например заради неудобство. Но може спокойно да попита своя другар в стаята – „Майк“.

Детско за децата

Оказва се, че MAIC може да помага и с гледането на децата. За най-малките, които все още не познават буквите, това е начинът бързо и лесно да си пуснат любимото детско филмче. „Майк, пусни Маша и мечока“, казва детето и анимацията тръгва.

И родителите са спокойни, защото знаят какво гледа детето им. Наясно са, че – за разлика от компютъра – MAIC няма как да покаже неподходящо за деца съдържание. Няма дори да покаже реклама.

За по-големите деца, които четат, пишат и учат, MAIC е услужлив помощник със способността си да отговаря на всевъзможни справочни въпроси. „Майк, колко е дълъг Екваторът?“ – и хоп, домашното е готово.

О, това май трябваше да го знаят, без да питат…

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „MAIC – най-сетне виртуален асистент като за нас!”

добавете коментар...

  1. Сс

    Откъде може да го закупи човек и на каква цена?

  2. Сезгин

    Как мога да си поръчам от Германия?

  3. Стоян

    Това е страхотна новина

Коментар