Смартфоните ще се сдобият с по-бързи дисплеи

В момента дисплеите на смартфоните имат честота на опресняване 60Hz, но до две години тя ще се повиши до 90Hz и дори до 120Hz, в отговор на навлизането на мрежите от пето поколение
(снимка: CCO Public Domain)

Мащабното стартиране на мрежи от пето поколение (5G) в световен мащаб ще подтикне производителите на смартфони да оборудват своите устройства с по-бързи дисплейни матрици, отбелязва DigiTimes.

В момента повечето смартфони имат дисплеи с честота на опресняване 60Hz. През 2020 г. този параметър ще се увеличи до 90Hz или дори 120Hz, което би трябвало значително да подобри потребителското изживяване при взаимодействие с мобилните устройства.

5G технологията предлага по-висока скорост на трансфер на данни, в сравнение с предишните поколения мобилни мрежи. Смартфоните с поддръжка на 5G ще могат да показват по-качествени изображения по-бързо, включително с повишена честота на опресняване.

Честотата на обновяване на екрана отразява броя на възможните промени в изображението за една секунда. Просто казано, при 60Hz картината на екрана се „прерисува” 60 пъти в секунда. Колкото по-висока е честотата, толкова „по-жива” и по-гладка е динамиката на изображението.

На пазара в момента има само няколко смартфона, които поддържат честота на опресняване 120Hz. Сред тях е моделът Sharp Aquos Zeta. Предлагат се и таблети iPad на Apple с такива дисплеи.

Според известния източник Ice Universe, чиито течове многократно се потвърждават, до 2021 г. флагманските смартфони вече няма да използват дисплеи с честота на опресняване 60Hz. Новите устройства ще бъдат оборудвани с екрани с честота 90Hz или по-висока.

Коментари по темата: „Смартфоните ще се сдобият с по-бързи дисплеи”

добавете коментар...

  1. Борислав Кръстев

    Абе, колеги, може ли да напишете такава глупост.

    Как по дяволите 5G има каквато и да е връзка с опресняването на дисплея? Това са два отделни процеса. Получаването на информацията от мрежата към телефона и получаването на информацията от дисплея към очите нямат никаква връзка. Телефон 4G и 90 херца дисплей пак ще опреснява по-бързо информацията на екрана от телефон 5G с 60 херца дисплей. Няма никаква връзка между двете технологии.

Коментар