Кибератаките струват на бизнеса трилиони долари годишно

Средната компания от Fortune 500 използва до 72 продукта, за да защити своите данни и ИТ системи
(снимка: CCO Public Domain)

Загубите на бизнеса от кибератаки ще надхвърлят 6 трилиона долара годишно към 2021-а, прогнозира Дейв Веланте, старши анализатор в изследователската агенция Wikibon. В тази сума влизат разходите за възстановяване на компютърни системи, които са били засегнати от хакерство, както и загубите от намаляване на производителността на труда.

Хакерската активност нараства с увеличаване на броя на устройствата, които се използват във фирмите и се нуждаят от защита. Въпреки че предприятията все повече съхраняват огромно количество данни в няколко публични и частни облака, броят на използваните смартфони и свързаните периферни устройства продължава да расте, създавайки нови възможности за кибератаки.

Информационната сигурност днес е по-фрагментирана от всякога: появиха се стотици продукти и огромен брой стартъпи, като броят им нараства постоянно. Средната компания от Fortune 500 използва до 72 продукта за сигурност, за да защити своите данни и ИТ системи. Но не всички от тези решения се справят със своите функции.

Една от вероятните причини за нарастването на киберпрестъпността, според Дейв Веланте, е, че доставчиците на облачни услуги, вкл. Amazon Web Services, използват така наречения „модел за сигурност със споделена отговорност”, който не всички клиенти разбират. В случая този модел обезпечава сигурността на S3 и EC2 инфраструктурата на AWS, докато клиентът поема отговорност за прилагане на политиките и конфигуриране на системите за предотвратяване на неоторизиран достъп чрез устройствата.

Клиентите смятат, че ако данните им са в популярен облак, тогава те са по-добре защитени, отколкото ако самостоятелно се грижат за сигурността си. Но това не винаги е така, предупреждава анализаторът.

Коментар