Нов чип удължава времето за работа на IoT устройствата

Иновативен чип ще подобри автономността на умните IoT устройства
(снимка: David Baillot/UC San Diego Jacobs School Of Engineering)

Инженери от Калифорнийския университет в Сан Диего разработват нов енергоспестяващ чип, който може значително да подобри автономността на носимата електроника и устройствата за умния дом.

Чипът е способен да активира устройството, в което се използва, само в моментите, когато е необходимо то да работи. В останалото време устройството ще бездейства, което значи, че ще пести енергия на батерията.

Изобретението може да се използва в IoT устройства, които не се нуждаят от постоянно подаване на данни. Например, това са устройства за умния дом или тракери, които снемат показатели от потребителя през определени интервали.

Предимството на чипа е способността му да работи в широк температурен диапазон: от -10 до +40 ° C. Но той има недостатък и това е закъснението от 540 милисекунди между откриването на условия за „събуждане” и реалното включване на устройството.

Изследователите от Калифорнийския университет в Сан Диего обаче са убедени, че подобно забавяне няма да причини неудобства при използване на чипа в IoT устройства.

Коментар