САЩ имат най-много мощ в TOP500 на суперкомпютрите

Summit на база IBM и Nvidia е най-производителният суперкомпютър в света
(снимка: ORNL)

Анализ на новото издание на световната класация за суперкомпютри TOP500 показва, че най-големите съперници – САЩ и Китай – продължават да доминират в нея, но в различни аспекти.

По-конкретно, броят на китайските системи в списъка надвишава броя на американските и продължава да расте. За шестте месеца, откакто бе публикувано предишното издание на списъка, броят на системите от Китай в него се увеличил от 219 на 227.

В същото време делът на инсталираните в САЩ суперкомпютърни системи, намерили място в TOP500, остава близо до рекордно ниското ниво за тази държава – 118 броя.

Машините от САЩ обаче са значително по-продуктивни. Общата им производителност е равна на 37,8% от сумарната производителност на всички системи в списъка.

За сравнение, общата производителност на китайските суперкомпютри в списъка е 31,9% от сумарата производителност на всички системи в TOP500.

Но прави впечатление, че за половин година разликата в производителността между американските и китайските машини се е свила. В класацията от юни на САЩ се падат 38,4%, докато Китай има 29,9%.

Япония остава на трето място по брой системи в ТОП500 с 29 суперкомпютъра. Следват Франция (18), Германия (16), Холандия (15), Ирландия (14) и Обединеното кралство (11). Останалите страни имат по не повече от 10 системи.

На първите две места по производителност са суперкомпютрите Summit и Sierra, изградени в САЩ на база IBM Power9 CPUs и Nvidia Tesla V100 GPUs. Първият от тях постига HPL (High Performance Linpack) резултат 148,6 петафлопа, а вторият – 94,6 петафлопа.

Близо до тях е китайският Sunway TaihuLight с резултат 93,0 петафлопа. Този суперкомпютър стъпва на процесор Sunway SW26010. След него се нарежда още една китайска машина – Tianhe-2A (Milky Way-2A), която се базира на Intel Xeon CPUs и Matrix-2000 ускорители и постига резултат 61,4 петафлопа.

Коментар