НАСА тества успешно новия си марсоход

Марсоходът на НАС показа готовност да изпълни мисията си на Червената планета
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Специалисти от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL) проведоха първите ходови изпитания на роувъра за мисията „Марс 2020”. Тестовете бяха предавани на живо от уебсайта на JPL.

По-рано марсоходът премина серия от термични вакуумни тестове, а сега инженерите провериха неговата автономност и работата на всички системи. В рамките на 10 часа роувърът се придвижваше самостоятелно напред, назад и настрани със стъпка от един метър по малки рампи, покрити със специални антистатични рогозки, които симулират неравномерния релеф на повърхността на Марс.

Тестовете се считат за успешни и потвърждават работоспособността на устройството в условията на Червената планета, където гравитацията е много по-малка, отколкото на Земята.

Мисията „Марс 2020” е планирана за 17 юли 2020 г., а новият роувър трябва да кацне на планетата през февруари 2021 г. По време на мисията устройството ще изминава средно 200 метра за един марсиански ден, извършвайки проучвания, които трябва да помогнат за оценка на условията на Марс и намиране на възможни следи от микроорганизми, живеещи там.

Освен това изследователите възнамеряват да проучат геоложките процеси на Червената планета и да съберат скални проби на едно място, които в бъдеще вероятно ще бъдат доставени на Земята като част от други мисии.

Марсоходът трябва да тества и технологии, свързани с възможното кацане на хора на планетата. Заедно с роувъра НАСА планира да изпрати на Марс безпилотен летателен апарат Mars Helicopter.

През ноември миналата година експертите на НАСА най-накрая избраха мястото за кацане на новия марсоход. След пет години проучване на над 60 области на планетата, НАСА се спря на 45-километровия кратер Йезеро, кръстен на село в Босна и Херцеговина.

Кратерът е разположен на западния ръб на равнината Изида (гигантски кратер на север от екватора). Учените предполагат, че навремето в района на Йезеро е имало речна делта – те се надяват да намерят там потенциални следи от микроорганизми, които са живели на Марс преди милиарди години.

Коментари по темата: „НАСА тества успешно новия си марсоход”

добавете коментар...

  1. тц

    И пак със същите затъващи в пясъка колела 😀 Много са зле тия в наса, крайно време е Мъск да им покаже как се прави!

  2. коИ?

    AI ? кАде?

Коментар