Топ шахматистите не могат да програмират

Топ разработчиците на софтуер са много добри шахматисти, но обратното не е вярно
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-силните шахматисти в света нямат почти никакви умения в програмирането, сочи проучване на World Chess, организатор на FIDE Grand Prix Series, и разработчика на софтуер Usetech.

Констатациите са изненадващи, като се има предвид, че професионалният шах изисква сериозна компютърна подготовка, а последните AI разработки, включително Alpha Go, правят шахмата по-скоро компютърна наука, отколкото спорт.

От 21-те най-силни играчи в света, само един е имал незначителен опит в компютърното програмиране и способности сам да напише кратък скрипт, сочи проучването. Останалата част от шахмастите, включително топ играчи от САЩ, Франция, Русия, Армения и други сграни, нямат никакви умения за програмиране.

„Бяхме доста изненадани, когато открихме, че най-силните шахматисти в света не могат да програмират: наемаме много разработчици и знаем, че най-добрите обикновено са много добри в шахмата и този спорт стана нещо като прокси за топ програмисти в нашата компания и в бранша. Но се оказва, че обратното не е валидно”, коментира Максим Кузнецов, изпълнителен директор на Usetech.

По неговите думи, новото поколение шахматисти – тези, които сега са на 10 или 12 години, очевидно ще станат „страховити опоненти, защото със сигурност ще имат умения за програмиране, които ще им помогнат да се учат по-бързо и да бъдат по-добри!”.

Коментари по темата: „Топ шахматистите не могат да програмират”

добавете коментар...

  1. Бабави

    Така и трябва да бъде. Една част от мозъка е свързана с естествените неща… и нищо не трябва да я използва.
    Горе долу като при полиглотите -елитна памет, но не е благотворителен ресурс за други , във всички случаи паразитни /напр. военни/ навлеци-програми.В тези мозъци има допълнително място само за приятелството с околната среда….
    Всекиму- неговата си памет и личност.

  2. ;;

    По принцип, познавам много интелигентни хора, които са доста добри в точните науки (математика и прочее), но никак не могат да програмират.

    Няма да коментирам “програмистите”, които не се оправят с точните науки.

    Очевидно все още не сме успели да разгадаем дълбините на човешкия мозък и как функционира, но определено се вижда тенденция високият интелект да е профилиран, така да се каже.

  3. Az

    Двете неща нямат НИЩО ОБЩО! Все едно футбалерите да са физици за да могат да уцелват вратата!

  4. ха

    Anonymous това все едно да кажат, че важна част от автомобила е неговата електроника за управление. И ти да контрираш, като кажеш че автомобили е имало и преди ерата на микроелектрониката… Същото е положението и със съвременните шахматисти.

  5. Anonymous

    професионалният шах изисква сериозна компютърна подготовка

    И как са играли шах през 1940,1950,1960,1970 година без компоти?

Коментар