Експериментират с кристали за защита на данните

Кристалите се очертават като надежден естествен генератор на случайни числа
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от университета в Глазгоу експериментират успешно с използване на кристали в ролята на генератори на случайни числа, които се използват широко за криптиране и защита на данните, съобщи Vice.

Не за първи път инженери и програмисти използват естествени източници на произволни числа, като сензори за движение или шум, за да прилагат висококачествена криптография. Но учените от Глазгоу са успели да подобрят показателите за качество и надеждност на криптирането на данните.

Екипът е разработил роботизирана система, алгоритмите на която преобразуват изображения на кристали и скоростта им на растеж в компютърно разбираема последователност от нули и единици. От тях са формират напълно произволни низове, които се използват за криптиране на информация.

Изследванията показват, че дори компютрите не могат да генерират наистина произволни числа. Това се оказа проблем за игралните автомати, които се контролират от автоматизирани генератори на псевдослучайни числа и са податливи на хакване. Разработката на учените от Глазгоу обещава по-надеждно криптиране.

Коментар