Технологичният бранш дава рамо на бизнеса и учащите

Време е за социална отговорност и ИТ бизнесът показа, че е готов за това
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологичните компании в България и по света решително подкрепиха бизнеса, учащите и всички свои потребители по света в отговор на извънредната ситуация, възникнала заради пандемията „Коронавирус”. Безплатен достъп до софтуер, отпадане на месечни абонаменти и безплатен трафик са най-честите форми на подкрепа.

Обяснимо, големите технологични компании отварят и подаряват своите платформи и продукти за времето до юни-юли или до обявяването на края на пандемията, докато българските бизнеси, съобразно локалните прогнози на здравните власти, предлагат безплатно своите продукти за месец или пък в срок, който обичайно е до 29 март, началото на април или датата на края на обявеното извънредно положение – 13 април.

Ето някои от предложенията на глобалните и местните технологични компании, които могат да са полезни в настоящия критичен момент.

Adobe

За студенти и учащи от 1 до 12 клас, които понастоящем предоставят приложенията от групата Creative Creative Cloud, Adobe предлага безплатен достъп у дома до приложенията, ако съответната организация го поиска. Този достъп ще бъде гарантиран безплатно до 31 май 2020 г. За училища, фирми и правителствени агенции Adobe предлага и безплатен достъп до своето решение за конференции Adobe Connect до 1 юли 2020 г.

Avid

Avid предлага временни лицензи на клиентите си безплатно за периода между 16 март и петък, 17 април. Потребителите, които работят от вкъщи, могат да получат безплатни 90-дневни лицензи за Media Composer | Ultimate, Pro Tools, Pro Tools | Ultimate и Sibelius | Ultimate. Ученици и студенти, които използват решенията на фирмата, но не могат да посещават училището си, получат 90-дневен лиценз на същите продукти.

Cisco

Cisco предлага своя безплатен софтуер за срещи Webex в нов формат, с право на неограничено използване, поддържа на до 100 души на среща. За фирми, които в момента не са клиенти, Cisco предлага и безплатни 90-дневни тестове.

„Освен това чрез нашите партньори и екипа по продажбите на Cisco ние предоставяме безплатни 90-дневни лицензи на фирми, които не са клиенти на Webex в това време на нужда. Също така помагаме на съществуващите клиенти да посрещнат бързо променящите се нужди, разрешавайки много по-голям брой отдалечени работници… без допълнителни разходи”, поясняват от компанията.

Cloudflare

Услугата Cloudflare for Teams е безплатна за малките бизнеси за най-малко шест месеца. Тя позволява на отдалечените служители да работят сигурно и лесно. Чрез тази услуга работниците мигат да разчитат на сигурен VPN.

Discord

Безплатната услуга за стрийминг Go Live вече поддържа до 50 участници, вместо, както обичайно, само 10. Тя позволява на потребителите да излъчват образ или да споделят екрана от компютъра или телефона си с други, отдалечени устройства. Така учителите могат да проведат обучение, а работниците да се „срещнат”.

ERP.BG

ERP.BG обяви, че всички негови клиенти, заплащащи абонамент за софтуерните му продукти за управление на търговски обекти, ще могат да ги използват един месец безплатно.

„Физическите обекти ще пострадат най-много от тези безпрецедентни мерки и според мен е важно всички техни партньори да се обединим около мерки за подкрепата им. Наясно сме, че това е само капка в морето от разходи, пред които са изправени тези бизнеси”, заяви Иван Аржентински, управляващ съдружник в ERP.BG. „Но всички трябва да поемем солидарно своята отговорност за тяхното оцеляване. Освен човешка трагедия, коронавирусът представлява и чисто икономическа заплаха за нашето общество”, допълни мениджърът.

За да могат да се възползват от подкрепата, засегнатите фирми трябва да заявят това пред екипа на ERP.BG до 30 март 2020 година.

Google

Google предоставя G Suite и G Suite for Education с безплатен достъп за инструментите за видеоконференции Hangouts Meet. Това включва:

  • По-големи срещи, за до 250 участници на разговор;
  • Предаване на живо за до 100 000 зрители в даден домейн;
  • Възможност за записване на срещи и запазването им в Google Drive.

LinkedIn

Регистрираните потребители на LinkedIn сега могат да се възползват от безплатни курсове за обучения.

Logmein

LogMeIn предоставя безплатен набор от приложения за дистанционна работа с безплатни 3-месечни лицензи за GoToMeeting, за да улесни отдалечените работници да провеждат срещи. „Предлагаме на доставчиците на услуги „на първа линия” безплатно, цялостно използване на много продукти от LogMeIn в продължение на 3 месеца”, заявиха от фирмата.

Loom

Платформата за видео съобщения Loom обяви, че до 1 юли 2020 г. предоставя следните допълнителни функции:

  • неограничено записване в безплатния, базов абонамент;
  • намаляване наполовина на цената на Loom Pro от $10 на месец сега е $5 на месец;
  • удължаване на всички изпитателни периоди от 14 до 30 дни за Loom Pro.

Microsoft

Microsoft пусна безплатно Microsoft Teams за следващите шест месеца, за да подпомогне бизнеса, който има нужда от повече отдалечени работни места, както и в полза на образованието. „В Microsoft здравето и безопасността на служителите, клиентите, партньорите и общностите е наш основен приоритет. Като правим Teams достъпен за всички безплатно за шест месеца, ние се надяваме, че можем да подкрепим общественото здраве и безопасност, като правим отдалечената работа още по-лесна”, каза Жан Филип Куртоа, президент и EVP.

Нет Ит

Нет Ит организира безплатни онлайн курсове за работа от вкъщи. Инициативата цели да подкрепи хора, които с оглед кризата ще търсят допълнителни доходи през интернет. Чрез обучението всеки професионалист би могъл в рамките на няколко часа да се научи как да се позиционира като специалист в онлайн пространството, какви правила е важно да спазва в комуникацията си с клиентите, как да се представи пред тях по най-добрия начин и как да ги задържа за по-дълъг период от време.

„Задават се трудности за много хора и решихме да опитаме да помогнем на колкото можем повече специалисти, които ще търсят начин за допълнителни доходи чрез интернет. Затова събрахме всички нужни записи и пуснахме обучението напълно безплатно”, разказа Илиян Петров, управител в Нет Ит.

OneClick

Oneclick осигурява безплатен достъп до базовия си пакет за следващите три месеца, за да помогне на работещите от разстояние. „Това позволява на до 5 потребителя да имат отдалечен достъп до всяко приложение или десктоп от всякакъв вид инфраструктура или офис-компютър с всяко крайно устройство чрез мощно криптиран стрийминг”, поясниха от фирмата.

TechSmith

TechSmith дава безплатни лицензи за своя софтуер за заснемане на екрани и обмен на видео до 30 юни 2020 г.

Теленор България

Теленор обяви безплатни допълнителни минути за разговори и мобилен трафик за данни, във връзка със ситуацията в страната и обявените мерки за борба с коронавируса. В продължение на 1 месец – от 18 март до 18 април 2020 г. операторът ще предостави на клиентите си пакети за допълнителни минути и мобилен интернет, както и достъп до дигитални услуги безплатно.

Всички клиенти на оператора – абонати на договор, потребители на предплатени услуги и бизнес клиенти, ще могат да ползват без допълнително заплащане пакет от 1000 минути за разговори с всички мрежи в България, който ще могат да активират като изпратят безплатен SMS с текст „1” до кратък номер 1234.

Също така, всички клиенти на Теленор могат да активират без допълнително заплащане и пакет от 10 000 MB за мобилен интернет на максимална скорост, като кликнат на специалния банер в приложението MyTelenor.

Подобни жестове направиха и останалите телекоми на нашия пазар.

Уча.се

Образователната платформа Уча.се обяви безплатен достъп за всички хора до края на обявената ваканция, 29 март. Така учебният процес в България може да продължи по максимално ефективен начин.

„В този труден за страната ни период можем да се обединим и да се справим по най-добрия начин с предизвикателството!”, заяви Дарин Маджаров – създател на Уча.се.

Всеки ще може да ползва безплатно всичките над 16 000 видео урока и теста по предметите от 1 до 12 клас, както и тези за 4 група за децата в предучилищна възраст.

„През последната седмица работихме безсънно, за да подготвим сайта и сървърите”, споделиха от портала. Инициативата е споделена с видео послание във Facebook.

Коментар