Fotor – достойна онлайн алтернатива на Photoshop

Уеб-базираният Fotor дава свобода и удобство при редактирането на изображения

Снимането днес е любимо занимание на повечето от нас, благодарение на масовото разпространение на смартфоните, които са въоръжени с все по-добри камери. Но това не е достатъчно, за да имаме мечтаната фотография и със същата страст се опитваме да направим още по-красиви нашите снимки – било то селфита, пейзажи или други вълнуващи сцени.

Много често самите смартфони предлагат вградени инструменти за разкрасяване на снимките, но те имат ограничени възможности. Затова, ако задачата ни е по-сложна – искаме, например, да настроим фино параметрите на изображението, да добавим специални ефекти, да създадем колажи и дори дизайнерски проекти, се обръщаме към специализиран софтуер.

Професионалистите в графиката и дизайна вероятно ще изберат за своите проекти Photoshop, но за всички останали има по-достъпни и лесни за използване решения. Нещо повече, подобен софтуер може да е уеб-базиран, т.е. да го ползваме през браузъра и да съхраняваме проектите си в облака, така че да имаме достъп до тях навсякъде и по всяко време от устройство с връзка към интернет.

Фоторедактор в уеб браузъра

Fotor е многоплатформен инструмент за редактиране на изображения и графичен дизайн, който помага на широк кръг от потребители лесно да създават привлекателно визуално съдържание за техния блог или профил в социалните мрежи, както и да си подготвят самостоятелно графични материали за различни цели.

Като цяло, приложението може да се счита за истински конкурент на Photoshop за любители на фото-редактирането, то е лесно за ползване и работи много бързо. Начинаещи в областта на дизайна могат с лекота да започнат да редактират снимки и да ги споделят с приятелите си в социалните мрежи.

Като доказателство за баланса между качество и ниво на предлагана услуга от страна на Fotor, можем да приемем гласуваното доверие към продукта от над 300 милиона потребители по целия свят, според последните предоставени данни от доставчика на онлайн услугата.

Fotor е уеб-базирана услуга и за да я ползвате, е необходимо единствено да се регистрирате с валиден имейл адрес и парола. Приложението ще ви подтикне към регистрация в момента, в който се опитате да използвате някоя от неговите функции.

Услугата е достъпна в два основни плана „Basic” и „Pro”, като една от основните разлики, които можем да забележим между тях, е наличието на реклами в безплатната базова версия. По всяко време можете да направите ъпгрейд до платената версия на приложението.

Приятен интерфейс и богат набор от инструменти

Първото впечатление, когато влезем в уеб страницата Fotor.com, е изчистеният, опростен и приятен интерфейс. Трите основни функции на приложението се набиват на очи на началния екран – редактиране на снимки, създаване на колаж и дизайнерски проект.

Опциите за всеки от трите режима са разположени в удобен панел отляво на екрана, като във всеки момент можем лесно да превключваме между тях. Лесно достъпни са също помощната информация и настройките – най-отдолу на панела вляво.

Fotor разполага с повечето често срещани инструменти и филтри за редактиране на изображения, които можем да открием в други сродни продукти – вкл. базови операции като изрязване, завъртане и преоразмеряване, богат набор от ефекти, рамки, опции за разкрасяване, етикети и добавяне на текст.

Множеството опции  наистина позволяват създаване на чудесни изображения и дават възможност за отключване на творческия потенциал, като е обърнато особено внимание на разкрасяваното на портретните снимки (селфитата).  А при създаване на колажи и дизайни имаме достъп до библиотека от огромен брой шаблони, които улесняват изключително нашата задача.

Fotor впечатлява с възможностите за създаване на дизайни. С негова помощ можем да създадем бързо и лесно визитки, тапети, пощенски картички, лога, корици на книги, флаери, билети и много други графични материали за различни цели – както персонални, така и за бизнеса ни.

Това, което отличава Fotor от конкуренцията е, че позволява създаване на колажи с персонализирано съотношение на страните. Също така приложението разполага с подобрен алгоритъм за промяна на наклона и подобрена поддръжка за повече „сурови” файлови формати.

Специално внимание заслужава и HDR алгоритъмът за създаване на изображения с безпрецедентно качество. И разбира се, наличието на изключително богата библиотека от готови шаблони за дизайн.

Друго предимство на Fotor е възможността за моментално споделяне на изображението в социални мрежи като Facebook, Twitter, Pinterest и Tumblr чрез облачната услуга за съхранение на файлове, предлагана от компанията. Да не пропускаме и богата библиотека от шаблони

Fotor предлага също така интерфейс на няколко езика (английски, испански, португалски, руски, френски, немски, китайски, и японски). Със съжаление можем да отбележим липсата на поддръжка на български език, което може да затрудни някои потребители при работата с приложението.

Защо да изберем Pro версия

Премиум услугата предлага почти неограничено облачно пространство за съхранение на изображенията и проектите, достъп до качествено съдържание (над 10 000 премиум ресурси), което се обновява ежедневно, както и подобрени възможности за редактиране.

В „Pro” версията са достъпни множество специални фото ефекти, които правят редактираната фотография да изглежда просто невероятно и точно по начина, по който винаги сме желаели. Тук ще споменем само някои от тях, но горещо ви препоръчваме да посетите сайта Fotor.com и да се запознаете с всички функционалности.

Един от инструментите, които най-силно ни правят впечатление, са „артистичните” филтри. Те ни позволяват да превърнем нашата фотография в маслена картина, да изложим изображението на натурална светлина или да увеличим цветната наситеност в случай на недостатъчна такава, след като сме направили снимка с нашият смартфон и незабравимият момент е останал безвъзвратно в миналото.

Освен това можем да открием в библиотеката на премиум версията множество тематични ефекти, като „Звезден прах”, „Сърца”, „Празнични светлини”, „Снежен блясък”, които могат да подсилят емоцията, предавана чрез нашето „селфи”.

Любителите на черно бялата фотография също могат да открият доста неща, от които ще останат доволни – като например филтри с възможност за автоматично приложение на гама съотношения между черно и бяло, контраст и много други.

Важно е да споменем, че всички филтри прилагат възможно най-добри стойности по подразбиране върху нашите фотографии, но въпреки това Fotor, във всеки един момент ни предоставя пълен контрол върху всеки от ефектите, с което можем да доработим избрания от нас ефект в повече подробности и по наше предпочитание.

Освен специалните фото ефекти, достъпни само за Pro версията, чрез нея имаме ексклузивен достъп до разширени опции за доработка на портрети, и достъп до над 50 стилни фото-рамки, които остават в очакване за разкрасяване на нашата снимка. Само в премиум версията е гарантиран достъпът ни до удивителното количество от над 10 000 стикера.

Любителите на социалните мрежи, а дори и за тези, които се занимават професионално с дигитален маркетинг, ще открият в секцията Дизайн огромно количество шаблони, при избора на които чрез малки корекции или почти без промени могат да направят професионално изглеждащи рекламни изображения, готови за публикация в социалните профили.

Приятно изненадани ще останат и най-безкомпромисните към високото качество на дигиталните фотографии, откривайки разширените възможности в HDR алгоритъма за създаване на изображения, достъпни единствено в премиум версията на Fotor.

Важно е да споменем, че в „Pro” версията за Windows и Mac разполагаме с възможност за пакетна обработка на изображения, което е наистина безценна функционалност, когато имаме нужда от обработка на огромен брой снимки бързо и лесно. За съжаление, тази опция е налична само за десктоп версията на Fotor, може би поради необходимостта от по-голяма изчислителна мощ, в сравнение с Android и iOS версиите.

Освен това в Windows и Mac среда разполагаме с допълнителна възможност за обработка на изключително големи по размери и качество изображения с лекота.

Цената

Fotor е достъпна като цена услуга. При едногодишен план абонаментът за Pro версия струва $39,99. Ако възнамерявате да ползвате Fotor само за ограничен период от време, може да изберете плащане на месечна база, като цената в този случай е $8,99. Освен в уеб-версия за десктоп платформи, Fotor е достъпен и като приложение за мобилни iOS и Android устройства.

Специално за читателите на TechNews.bg разработчикът на Fotor предлага два акаунта за пълен достъп с валидност от 1 година до „Pro” версията.

Можете да се възползвате от шанса да получите безплатно достъп до Pro версията, ако коментирате качествата на продукта. Двама от коментиралите, избрани чрез жребий, ще получат кодове за достъп до платената версия на Fotor. За целта е необходимо да изпратите вашия коментар и на office@technews.bg с тема Fotor – до 24:00 ч. на 22.03.2020 , за да получите кода по имейл, в случай, че спечелите.

В заключение можем да споделим, че Fotor е приятно за работа приложение за фоторедактиране, с интуитивен и лесен за използване интерфейс. За всеки, които търси удобен и бърз начин за обработка на дигиталните си фотографии, за създаване на колажи и дизайни, този продукт определено хваща окото и е удачен избор.

Стоян Букович

Стоян Букович

Коментари по темата: „Fotor – достойна онлайн алтернатива на Photoshop”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И какво става като ти изтече лицензията на Windows или Office?

  2. дедо

    Само абонамент? Демек, спираш да плащаш наем – нямаш нищо( за Про версията). Ако с това си изкарваш хляба и си влязал в капана на “subscription economy” при всяка криза увисваш! Не можеш да си позволиш безбройните наеми, а така пък нямаш инструментите с които си изкарваш хляба – капан отвсякъде! Покупката е застраховка за черни дни – ако съм си купил софтуера, то мога да го ползвам по всяко време, дори и да не е последна версия!
    Кризи като тази отрезвяват жестоко – мислете! Не случайно не ни дават избор – или наем, или нищо!

  3. Anonymous

    страхотен софтуер, препоръчвам

  4. Петя

    интерфейсът е много приятен наистина

  5. Румен Владимиров

    Добър е. Може и с безплатния достъп да свършиш повечето неща ако не те дразнят рекламите отстрани

Коментар