Сингапур разработи най-бързия тест за коронавирус

Нов тест позволява проверка на място за коронавирус и дава резултат за 5-10 минути
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Сингапур създадоха най-бързия тест за коронавирус, който може да открие наличието на Covid-19 в тялото на пациента само за 5-10 минути. Очаква се използването на теста да започне през май.

Намазка с лигавичeн секрет от пациента се поставя в преносимо устройство, което позволява на медиците да определят на място дали даден човек е заразен от Covid-19. Няма нужда пробата да се изпраща в лаборатория и така времето за тестване се съкращава значително.

Създателите на теста твърдят, че той е много чувствителен и точен. Нещо повече, новата технология вече е тествана успешно в няколко болници в Сингапур, става ясно от публикация в The Straits Times.

Засега тестът не е получил официално одобрение, но създателите му се надяват, че това ще се случи в рамките на месец. След одобрението ще започнат доставки на теста на болници и организации, които се опитват да създадат ваксина за коронавируса.

Към днешна дата коронавирусната пандемия е регистрирана в 168 страни по света, над 425 хиляди души са се разболели, а почти 19 хиляди души са починали.