Битката срещу Covid-19: Примерът на HPE

Малкият и среден бизнес има нужда от гъвкави дистанционни решения, казва Ираван Хира (снимка: Рада Станева / TechNews.bg)

Бизнесът може да се справи с предизвикателствата на кризата, породена от разпространението на Covid-19 в глобален мащаб, с бистър ум, ясни приоритети и фокус върху обществото, показва опитът дотук на технологичната компания HPE.

Малките и средни предприятия са най-пряко засегнати от заплахата COVID-19 и имат нужда от гъвкави дистанционни решения, различни от тези на големите организации, заяви Ираван Хира, генерален директор на Хюлет Пакард Ентърпрайз управлявана от Селектиум.

Специално за тези предприятия компанията е разработила различни пакети, базирани на временен безплатен лиценз за използване на технологиите HPE (Aruba) за дистанционна свързаност, разясни Хира. Рашенията, подходящи за малки и средни предприятия и домашен офис, включват:

  • HPE Aruba Work from home (контролери и точки за отдалечен достъп) за работа от къщи;
  • безплатно HPE Aruba VPN решение с виртуален контролер, активно за 30 дни;
  • безплатни лицензи за „client-to-site” VPN към съществуващи контролери.

Успоредно с това HPE продължава да подкрепя БАН и суперкомпютъра „Авитохол”, който компанията разработи по задание на академията, в задачата да изгради математически модели за прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса в България.

Суперкомпютрите са една от основните фронтови линии в глобален мащаб в борбата за овладяване на COVID-19, в това число за намиране на ваксини и лекарствени комбинации, и днес доказват своята роля и ефективност.

Самата компания e реорганизирала напълно офиса на Хюлет Пакард Ентърпрайз в България в модел „работа от вкъщи”, като остава напълно ангажирана с клиентите и партньорите.

„Въпреки, че все още не знаем пълното въздействие на пандемията COVID-19, все пак ни е известно, че това предизвикателство е различно от всяко друго, с което сме се сблъсквали, откакто се помним. Самият аз научих, че в непостоянни и несигурни времена трябва да се съсредоточим и да дадем приоритет на онези неща, които са под наш контрол”, коментира ситуацията Антонио Нери, изпълнителен директор на HPE.

Когато за първи път свиква своя екип за управление на кризи, преди около два месеца – в самото начало на пандемията, HPE приоритетно взима решителни мерки за гарантиране на безопасността и благополучието на членовете на екипа.

„Затворихме офисите си, където това бе необходимо. Насърчихме членовете на екипите ни във всички локации да работят от дома си, ако имат такава възможност, като ще продължим редовно да плащаме на служителите си, които не са в състояние да го направят. Използваме технологии и инструменти, позволяващи поддръжката и виртуалното сътрудничество между членове на екипи, клиенти и партньори, вместо провеждането на физически срещи и събития”, пояснява Нери.

Що се отнася до клиентите, HPE им предоставя технологии, които значително засилват както научните открития, така и ежедневните делови транзакции. Така например, Vancouver Clinic, разположена в област, силно засегната от вируса, напълно разчита на архитектурата на HPE – Aruba, за да гарантира, че компютърната й мрежа ще може да се справи с по-високото натоварване, породено от критично важни услуги, като телемедицината.

Точките за отдалечен достъп Aruba отбелязват  двуцифрено нарастване на заявките, тъй като позволяват на организациите да разширят мрежовите и корпоративните си ресурси за работещите от дома, осигурявайки им сигурна, безпроблемна връзка, разкриват от HPE.

Eксперти на компанията в областта на изкуствения интелект подкрепят набора от данни COVID-19 Open Research Dataset – една от няколкото действащи инициативи, свързани с коронавируса, в които AI може да допринесе значително, постигайки бързо критично важни успехи.

Участниците в проекта ще разработят AI инструменти за извличане на данни от хиляди научни статии, свързани с COVID-19 и сродни коронавируси, за да помогнат на медицинската общност и да отговорят на най-важните и приоритетни научни въпроси.

Коментар