Китай въвежда 5G алтернатива на SMS-а

5G мрежите може да изхвърлят зад борда SMS комуникацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Трите най-големи мобилни оператора в Китай – China Mobile, China Telecom и China Unicom – проведоха онлайн конференция, на която представиха нова услуга, наречена 5G Messages.

Това е услуга, която се позиционира като алтернатива на кратките текстови съобщения (SMS) и е базирана на възможностите на мрежите от пето поколение (5G). Към момента е известно, че 5G Messages ще предостави повече опции за обмен не само на текстови съобщения, но и на данни и съдържание, вкл. изображения и видео.

В допълнение, 5G Messages ще позволи на потребителите да взаимодействат с компютъра по нов начин. През чата ще стане възможно да се извършват цялостни услуги, например търсене, взаимодействие и плащания, съобщи китайският източник My Drives.

В онлайн конференцията са участвали 11 производители на смартфони, вкл. Huawei, Samsung, Xiaomi, Vivo, Oppo, ZTE, Lenovo и Meizu. По-конкретно, Huawei възнамерява да започне тестове на новата функция на 10 април, а комерсиалният старт на услугата се очаква през юни.

Към момента са известни само плановете на Китай да въведе 5G Messages, но може да се очаква, че подобни услуги в крайна сметка ще се появят и на останалите пазари по света.

Коментар