Китайски предприятия страдат от липса на чужди специалисти

Много производствени предприятия в Китай са зависим от помощта на външни консултанти
(снимка: CC0 Public Domain)

Премахването на ограниченията за движение на гражданите в определени региони на Китай не реши проблема с трансграничното взаимодействие. Много промишлени предприятия имат остра нужда от чуждестранни консултанти и не могат да решават всички проблеми дистанционно.

Според публикация на Nikkei Asian Review, редица индустриални предприятия в Китай са силно зависими от чуждестранни консултанти – основно от Япония и Съединените щати – за своите операции и разработки. Чуждите специалисти все още не могат да влязат в Китай, за да продължат обичайните си дейности.

Например, водещият китайски производител на течнокристални панели BOE Technology Group беше принуден да отложи плановете си за разширяване на производствените мощности за неопределено време. Без присъствието на японски инженери, китайските специалисти не биха могли да завършат инсталирането и въвеждането в експлоатация на ново технологично оборудване.

В края на март властите в Китай значително ограничиха притока на чужденци, което направи пътуването невъзможно за много чуждестранни специалисти. Според прогнозите на експерти, BOE ще произведе с една трета по-малко панели от първоначално планираните, тъй като не е в състояние да разшири капацитета си.

Очаква се световното производство на телевизори да намалее с 4% до края на годината. По принцип това не е толкова критично, тъй като търсенето на потребителска електроника пада в разгара на пандемията от коронавирус и едва ли ще се възстанови до края на годината.

Samsung Electronics също може да пострада, поради ограниченията за влизане на чужденци в Китай. Миналия месец корейска компания стартира нов завод за производство на чипове памет и се очакваше японски специалисти да пристигнат в страната, за да й помогнат в настройката на технологично оборудване, но сега това не е възможно.

Китайският производител на полупроводници Tsinghua Unigroup пък няма да получи навреме доставката на литографско оборудване ASML от Холандия.

Японски производители страдат от забавяне на доставките на компоненти, произведени в Китай. Panasonic беше принудена да спре продажбата на определени модели лаптопи, а Nikon отложи дебюта на цифровия фотоапарат D6 за следващия месец, поради проблеми с доставката на компоненти от Китай.

Коментари по темата: „Китайски предприятия страдат от липса на чужди специалисти”

добавете коментар...

  1. ха

    Виж “Накякъв” – китайците са само 1/5,5 част от световното население. Това означава че такава е вероятността най-добрият специалист да се роди точно при тях! А когато търсиш най-доброто и то не е при теб, то се налага да го внасяш.

  2. Някакъв

    Защо японците са 126,5 милиона души и нямат дефицит на специалисти или поне няма такива новини, а 1,4-милиардният Китай внася специалисти?

  3. Някакъв

    Българин, САЩ са 330 милиона души и да приемем, че не им достигат някои специалисти, но чайниците са 1,4 милиарда или 4,3 пъти повече на брой от американците и пак нямат достатъчно специалисти, това е меко казано странно.

  4. Фофу

    Просто се чудя как върви световната политика и икономика без тези експерти по международно положение.

  5. Българин

    Някакъв, а САЩ според теб как са с науката, като 80% от учените са им от индийски произход? Внасят си хората учени като ги примамват с добри заплати. И Китай правят същото. За съжаление тези хора се вземат от малки държави като нашата.

  6. ха

    Нищо не доказва това. Показва, че китайците ползват И вносни технологии. И защо да не го правят, щом печелят яки кинти от това. Не виждам например в статията Huawei да се оплакват, че не могат да си проектират новите модели…

  7. Някакъв

    Това е поредното доказателство, че китайците са назад с науката, иначе щяха да си изобретяват и произвеждат всичко сами. 1,4 милиарда души, а не им достигат специалисти, защото са заети да четат манифеста на Маркс, затова САЩ още дълго време ще доминират света, учените там не са роби на малоумни политици.

Коментар