Е-книга достига качество на цветен печат

Разработка на учени от университета в град Цинцинати може да промени статуквото на пазара за електронни книги.
Технологията позволява да се постигне качество, съпоставимо с това на цветния печат, съобщи сайтът на университета.
Предлаганите в момента устройства за четене на електронни книги обикновено имат монохромни екрани. Все още липсва достъпна технология за цветни изображения с високо качество.
Екипът от Цинцинати е разработил електрофлуиден дисплей (EFD), който позволява недостижо досега управление на оцветяването с помощта на електрически импулси. Освен в електронни книги технологията може да се използва и за други приложения.
Учените твърдят, че цветното изображение на EFD е съпоставимо по качество с това на печатните материали. В центъра на всеки пиксел от екрана се намира миниатюрен резервоар с пигмент, който може да бъде показан или скрит чрез управляващ сигнал.
Технологията EFD е способна да осигури ниво на отражение в бяло състояние до 85%. Този показател, скоростта на извеждане на информация и контрастът на EFD са много по-високи, отколкото при сегашните дисплеи за четене на електронни книги.
Новият дисплей е и много по-тънък – дебелината на активния слой е едва 15 микрона, което позволява създаване на гъвкави екрани на негова основа.
Учените от университета в Цинцинати работят по EFD вече няколко години. Компанията Gamma Dynamics се е заела да комерсиализира технологията.
Проектът се подкрепя финансово от компаниите Sun Chemical и Polymer Vision, както и от Националния научен фонд на САЩ и Изследователската лаборатория на Военновъздушните сили.

по темата: „Е-книга достига качество на цветен печат”

добавете коментар...

  1. TechNews.bg

    То хубаво, ама да измислят дисплей дето не ти изсмуква главата. След множество години зверене пред компа, на който сега не му е ясно ще разбере.

Коментар