Зелените площи намаляват чувствително температурата

Специалисти от отдела по научна и развойна дейност към университета в Манчестър са открили, че 10% увеличение на зелените площи в застроени градски центрове намалява средната температура с до 4°C.

Зелените площи помагат и за по-доброто задържане на дъждовна вода, намалят риска от замърсяване и наводнения, съобщи компанията Autodesk. Известният разработчик на софтуер за проектиране обяви регионална подкрепа на програма за развитие на обществените пространства.

Програмата се управлява от консорциум „Екологично партньорство за природосъобразно развитие”, който включва шест фондации от България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Целта на „Партньорство за обществени пространства” е да внесе подобрения в околната среда и обществото. Чрез финансова подкрепа Autodesk ще се опита да изостри общественото внимание към темата за природосъобразно развитие и да насърчи промяната в градските структури.

Транспортът, парковете, градските площади, обществените пазари, речните брегове и улиците да бъдат използвани на първо място от гражданите, е заложено в програмата.

Общностите, които активно моделират тяхната околна среда, са ключови за природосъобразното развитие, казва Дейвид Палас, регионален директор за Централна и Югоизточна Европа в Autodesk. Софтуерните решения на компанията подкрепят идеята за природосъобразно проектиране.

Чрез обучение, техническа и финансова помощ, членовете на общността, заедно с други участници, първо идентифицират места в своята общност, а след това изготвят и прилагат проект за трансформиране на това пространство в център, който е полезен за околната среда и живота на обитаващите я хора.

В момента програмата за развитие на обществените пространства се прилага в Чехия, Словакия, Унгария и Румъния. В Полша и България също се провеждани някои дейности. Вече придобитите знания се разпространяват и към други общности, като например Хърватска и Сърбия.

В България бяха осъществени две програми. Една от тях е централната автобусна спирка в село Коняво. Тя се използва целогодишно както от жители на селото, така и на съседните села, броят на които е над 3000 души. Проектът послужи и за първа стъпка към създаването на нов, по-приветлив вид на селския площад.

Познанията и методите на „Екологично партньорство за природосъобразно развитие” идват от признати по цял свят архитекти, които са се посветили на проблемите с обществените пространства. Сред тях са датският архитект Ян Гел, британският експерт по обществено планиране Ник Уайтс и техни колеги от нюйоркския проект за обществени пространства, които са помогнали за изготвяне на програмата в други европейски държави.

Коментар