Huawei заобикаля санкциите с преиздаване на стари смартфони

Устройства като Huawei P30 Pro ще получат нов живот, заради санкциите от САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Американското правителство удължи санкциите за компании, които представляват заплаха за националната сигурност на САЩ за една година. Това означава, че китайската Huawei поне до май 2021 г. няма да може да използва услуги и приложения на Google в новите си смартфони.

Но пред компанията има правна вратичка, която може да й помогне за намаляване на щетите от санкциите: преиздаване на стари модели смартфони, пише в репортаж по темата Arstechnica.

Ако по отношение на хардуера Huawei е относително независима, то загубата на софтуерните продукти на Google ще има много отрицателно въздействие върху мобилния бизнес на компанията извън пазара в Китай. Тази година Huawei очаква продажбите й на смартфони да паднат с 20%, но това е само началото, тъй като все още на пазара има много нейни устройства с услуги и приложения на Google.

На фона на настоящата ситуация изглежда Huawei е намерила вратичка, за да заобиколи забраната на правителството на САЩ и да продължи да използва софтуера на Google. Става въпрос за преиздаването на стари версии смартфони, които не са обект на американски санкции.

Същността на ограничителните мерки е, че китайската компания не може да използва софтуер от американски произход в новите си устройства, но забраната не се прилага за продукти, които са на пазара отпреди влизането в сила на санкциите. Това означава, че Huawei може просто да актуализира старите си смартфони с услуги и приложения на Google. Нещо повече, китайският гигант вече е започнал да го прави.

Тази седмица бе обявено, че смартфонът Huawei P30 Pro ще се върне на пазара под името Huawei P30 Pro New Edition, а в началото на годината по подобен начин бе рестартиран Huawei P30 Lite. Оригиналните версии на тези смартфони се появиха през март 2019 г., когато санкциите на правителството на САЩ все още не бяха в сила, което означава, че те имат лиценз за използване на софтуерни продукти на Google.

В допълнение към новото име, Huawei P30 Pro New Edition получава 8GB RAM и 256GB сторидж (оригиналният модел имаше 6GB RAM и 128GB ROM). Освен това моделът идва с Android 10 и фирмена обвивка EMUI, докато старата версия на устройството беше с Android 9.

Преиздаването на стари смартфони обаче е малко вероятно да реши проблемите на Huawei извън пазара в Китай. Тъй като американските власти разшириха санкциите, в близко бъдеще не се очаква продажбите на смартфони Huawei да се върнат към предишното си ниво.

Коментари по темата: „Huawei заобикаля санкциите с преиздаване на стари смартфони”

добавете коментар...

  1. Павел

    До Все тая.

    Може би си прав от гледна точка на хората който ги интересува какво си инсталират, масовия потребител иска да си вземе апарата и да му е инсталирано предварително всичко, а не да се занимава и евентуално да дебъгва, да чете по форуми защо и как. Аз съм един от тях, та ако не представят нещо революционно(не знам какво) извън Китай ще им е трудно да продават, трудно се променят навиците на масовия потребиел, но не е и невъзможно де.

  2. Баща ти

    Малко сте писали глупости в статията. Аз имам P30 PRO от миналата година и е с 8 GB RAM не с 6 както сте писали. Това че го имаше с 6 не значи че го е нямало с 8 GB RAM.

  3. Адолфо Хит

    Изисква се време за Хуавей,те знаят как да се справят със ситуацията. това за което пише статията, потвърждава това, обаче от друга страна, времето на американския гигант Google… изтича безвъзвратно. Когато Huawei App Gallery се запълни, което става със страшни за Google темпове, всичко ще свърши за американците. Тогава ще се превърнат от гигант в… компания. Пътят за съществуването без тях ще е… трасиран за всички в бранша. И това ще са си го сторили САМИЧКИ.

  4. Все тая

    Колкото и да се мъчи ония с перуката няма да ги бутне. Само за 20мин се сдобиваш с пълният набор приложения. Да не говорим, че собствения им ап магазин е на 99% пълен с всички приложения. Това че нямат GMS вече изобщо не е проблем. Даже е в плюс. Качваш си това, което ти искаш, а не са наблъскани сума ти системни приложения, които никога няма да ползваш.

Коментар