САЩ тестват предаване на електричество от Космоса

Atlas V изведе в орбита военната совалка X-37B с фотоволтаичен модул
(снимка: Jeff Spotts / ULA)

Преди броени дни ракетата Atlas V изстреля военна мини-совалка X-37B в орбита около Земята. Това е шестият успешен полет на „космически самолет”, както се нарича този кораб за многократна употреба, а мисията му е особено интригуваща.

X-37B изпълнява обикновено задачи по военни програми, които са класифицирани, но не всички. Този път мини-совалката изведе в орбита прототип на фотоволтаичен модул за предаване на слънчева енергия, преобразувана в електрическа, към земята под формата на микровълново излъчване.

Американската морска изследователска лаборатория (NRL) провежда експеримент с трансфер на енергия, за целите на който е разработен модулът PRAM (Фотоволтаичен радиочестотен антенен модул). Прототипът с радиочестотна антена представлява блок със страни 30 см, оборудван с конвенционални фотоелектрически преобразуватели (слънчеви клетки), които превръщат слънчевата светлина, падаща върху тях, в електрическа енергия.

Енергията, получена от модула в орбита, се преобразува в микровълново излъчване и се предава към приемник, разположен на земята. Приемникът е и генератор, който преобразува микровълновото излъчване в електричество и го изпраща към потребителите.

Получената в космоса енергия може да се предава към земята и чрез лазерен лъч – с помощта на мощен инфрачервен лазер, но в земната атмосфера е възможно да се предава без значително поглъщане само микровълново лъчение, отбелязва New Atlas.

Фотоволтаичният радиочестотен антенен модул, сравнен с 30-сантиметрова линийка
(снимка: Naval Research Laboratory)

Експериментът на лаборатория NRL цели да изследва в реални условия процеса на преобразуване на енергия, топлинните характеристики на процесите и ефективността на технологията с наличния прототип. Подобни методи за прехвърляне на енергия от орбита, където слънцето свети 24 часа на ден и под оптимален ъгъл спрямо слънчевия панел, могат да помогнат за осигуряване на електричество в отдалечени кътчета на планетата, например военни бази или райони на бедствия.

На следващ етап, въз основа на резултатите от PRAM, ще бъде разработена напълно функционална прототипна система, инсталирана на сателит. Също така се планира създаване на канал за изпращане на енергия към Земята.

Несъмнено, превръщането на тази технология в мащабен енергиен източник може да отнеме десетилетия. Това ще е скъпо решение, но при някои сценарии бързото разполагане на електроцентрали на Земята с неограничен източник на енергия може да бъде съизмеримо като разходи.

Коментари по темата: „САЩ тестват предаване на електричество от Космоса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията – закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

    Пред вестник “Българска армия” полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен разход (ПИР).

    Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023-2024 г. Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

    Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

  2. ха

    Ако заложат на инфрачервен лазер, тогава имаме и перфектното оръжие за тероризиране на държави. Толкова много гори могат да подпалят и при това в трудно достъпни места.

Коментар