Изкуствено око вижда по-добре от човешкото

Окото, създадено от китайски инженери, вижда света с по-висока разделителна способност
(източник: The Hong Kong University of Science and Technology)

Изследователи от Хонконгския университет за наука и технологии са създали устройство, което имитира структурата на човешкото око. То е по-чувствително към светлината и в същото време има по-бърза реакция от истинска очна ябълка. В бъдеще изкуственото око може да се използва за възстановяване на зрението на слепи хора и в хуманоидните роботи.

Най-важната част от изкуственото око е една алуминиева мембрана, която е покрита с миниатюрни сензори от фоточувствителен минерал, известен като перовскит. Той изпълнява същата функция като ретината на човешкото око, покрита със светлочувствителни клетки. Мембраната е разположена на гърба на изкуствения орган за зрение и получава светлината, която преминава през лещата в предната част на окото.

От изкуствената ретина излизат проводници с дебелина от 20 до 100 микрона, които изпращат информация от сензорите към компютър – точно както клетките в окото, чувствителни към светлина, изпращат данни в мозъка. Докато човешкото око реагира на светлина за 40-150 милисекунди, изкуственото око реагира на промените за 30-40 милисекунди.

Освен това окото, създадено от китайски инженери, вижда света с по-висока разделителна способност, защото на „ретината” му има 460 милиона сензора за светлина на квадратен сантиметър. За сравнение, ретината на човешкото око има само 10 милиона фоточувствителни клетки на квадратен сантиметър.

Екипът на проф. Фан Жионг, разработил уникалното изкуствено око
(източник: The Hong Kong University of Science and Technology)

Изкуственото око е по-лошо от истинското само по отношение на ъгъла на гледане – докато човешкото око има обхват от 150 градуса, неговият изкуствен аналог вижда само на 100 градуса. Все пак изкуственото око е по-добро от плоските сензори за изображения.

Хората с изкуствени очи могат спокойно да се нарекат киборги. Очаква се в не толкова далечното бъдеще хибридите на човек и машина да излязат в космоса, без да се страхуват от радиация и други опасни въздействия.

Коментари по темата: „Изкуствено око вижда по-добре от човешкото”

добавете коментар...

  1. Обаче,

    Тия китайци са страхотни

  2. Ада

    Май вече стигаме дъното.човек срещу машинните.лошото е че ще го използвате срещу хората?

  3. Anonymous

    хибридите на човек и машина да излязат

Коментар