Чипират всички кучета в китайския Шенжен

Всички кучета в Шенжен подлежат на чипиране до края на 2020 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Властите в град Шенжен, Южен Китай, са се заели с амбициозната задача да чипират всички кучета  до края на тази година. Резултатите от предварително проучване показват, че в града има повече от 200 хиляди кучета, като 90 процента от тях са регистрирани.

Проектът за чипиране цели да подобри системата за контрол на домашните любимци, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се местната градска администрация и органите на реда.

Микрочип с големина на зърно ориз ще бъде имплантиран под кожата в шията на всяко животно. Според един от ветеринарните лекари, който провежда процедурата, чипирането на куче става за секунди.

Упълномощени лица ще могат да сканират чип-кода и да получават основна информация, свързана с контрола на кучето, включително неговото име и порода, както и името и информация за контакт със собственика.

През 2019 г. в Шенжен бяха приети редица разпоредби, насочени към подобряване на контрола на домашните любимци. От една година в града работи електронна система, която позволява на гражданите да кандидатстват онлайн за сертификат за куче.

Коментари по темата: „Чипират всички кучета в китайския Шенжен”

добавете коментар...

  1. Ха

    Странно за Китай да чипират домашни любимци, които могат по всяка време да си сготвят за храна.

Коментар