Huawei се презапасила с чипове за десетки милиарди долари

Още преди две години Huawei е очаквала санкциите от САЩ
(снимка: Huawei)

Поставена под ударите на санкции от правителството на САЩ, Huawei се презапасява с чипове за десетки милиарди долари, става ясно от репортаж по темата на японската агенция Nikkei.

Китайската компания не може да инсталира в новите си смартфони услугите на Google, а скоро няма да може да разчита и на производствените възможности на TSMC за мобилните си чипове Kirin. Удар понесе и телекомуникационният бизнес на Huawei.

Оказва се обаче, че още преди две години Huawei е очаквала подобно развитие на ситуацията и е започнала да се запасява с определени продукти. Миналата седмица компанията съобщи официално, че през 2019 г. е похарчила 23,45 млрд. долара за покупката на различни чипове и компоненти, което е със 73% повече, отколкото през 2018 г.

Huawei не разкрива подробности какви точно продукти е закупила, но според информирани източници, на първо място това са FPGA Xilinx, аналог на които не предлага никой извън пределите на САЩ. Тези чипове се използват в базови станции и друго телекомуникационно оборудване.

Твърди се, че в момента Huawei разполага с достатъчно големи запаси от FPGA, за да може да работи без нови доставки в продължение на година и половина и дори две години.

Освен това Huawei е закупила и вероятно продължава да купува сървърни процесори Intel и AMD. Компанията е придобива чиповете по обходни пътища, след като загуби възможността да купува директно от производителите.

Нещо повече, Huawei е готова да плаща за продуктите по цени, по-високи от пазарните. Известно е също, че компанията се е запасила и с чипове памет DRAM и NAND.

Коментари по темата: „Huawei се презапасила с чипове за десетки милиарди долари”

добавете коментар...

  1. Фофон

    Чебурите не могат да спят спокойно. Къде са техните оригинални собствено производство чипове? Няма ги нали? Освен това комуняжкия режим работи на 5 прословутите петилетки, а тук сега с чуждите купени чипове ще изкарат едвам 1-2 години.

  2. Фофу

    Чебурашките вече ще спят спокойно, фирмата на братският комунистически китайски народ ще може да издържи още известно време.

    Въпреки лошите американски мръсни капиталисте дето взели да решават кой и какво може да купува или продава на собственият си пазар.

Коментар