Легендарният Segway излиза от играта

Оригиналният Segway изглежда не издържа на конкуренцията при електрическите возила
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди 20 години, когато светът не гледаше много сериозно на електрическите велосипеди, камо ли на електромобилите, Segway направи пробив с иновативна двуколка. Но това време отмина и предишните заслуги не означават нищо за цифрите в счетоводния отчет.

Легендата Segway се оттегля заедно със завода, в който произвеждаше доскоро: малката фабрика в Бедфорд (Ню Хемпшир, САЩ) затваря врати на 15 юли т.г., съобщи Electrek. 21 служители на предприятието ще бъдат уволнени, а 12 ще останат известно време, за да изпълнят гаранционните задължения и да сглобят остатъка от поръчките.

Електрическата двуколка Segway, разработена от екип инженери начело с Дийн Камен, беше рекламирана като революционно превозно средство, което ще направи традиционните автомобили ненужни – поне в града.

Компанията планираше да продаде 100 000 возила през първата година на производство, но в действителност за тази цел й трябваха повече от десет години, тъй като новият вид транспорт се оказа болезнено скъп и бавен.

Сега Segway се използва главно от туристи, охранители на летищата и търговските центрове, складови работници. Най-модерният модел – Segway i2 SE PT – има автономен пробег 61 км и развива максимална скорост 20 км/ч.

Оригиналният Segway очевидно излиза от играта, но продуктите, които развива китайският собственик Ninebot (от 2015 г.), остават в производство и ще се борят за мястото си на пазара.

Коментар