Schneider Electric открива иновативен център у нас

Innovation Hub се намира в представителната умна фабрика на Schneider в Пловдив
(снимка: Ivan Kolovos / предоставена от Schneider Electric)

Компанията за енергиен мениджмънт и автоматизация Schneider Electric откри в Пловдив първия си Innovation Hub в Източна Европа. Демонстрационният център за IoT технологии ще посреща посетители от всички страни от региона и извън него.

Innovation Hub се намира в представителната умна фабрика на Schneider в града под тепетата. С тази стъпка компанията засилва оперативното си присъствие в региона, където вече е концентрирано голямо ноу-хау с Център за споделени услуги в Румъния, Регионален логистичен център в Унгария и Технологичен център за Smart Grid (умна разпределителна мрежа) в Сърбия.

В края на 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получи най-високото ниво индустриален сертификат в компанията – Smart Factory. За да постигне това, предприятието изпълни амбициозен набор от критерии като: минимум 65% автоматизирани системи, управление на сградата с автоматизирана система,  енергиен мениджмънт, високоефективна поддръжка чрез приложение за добавена реалност и др.

„В основата на този успех е нашата собствена платформа, базирана на IoT – EcoStruxure. Тя се състои от три основни нива – свързани устройства; управление и софтуер; приложения и услуги. Това позволява изграждането на различни архитектури до необходимия мащаб за всеки тип дейност и разположение, при което осигуряваме събиране на данни с визуализация и управление, както и работа с превантивни и предиктивни инструменти за поддръжка”, обясни Перт Херман, регионален генерален мениджър на Schneider Electric за Югоизточна Европа.

Компанията е създала Innovation Hub с идеята нейните партньори и клиенти, както и студенти, стажанти и млади инженери от региона да се запознаят на живо с новите технологии.

Демо центърът за IoT технологии е отворен за посещения ежедневно
(снимка: Ivan Kolovos / предоставена от Schneider Electric)

Smart Factory е вътрешнокорпоративна програма, която задава стандартизирани изисквания за фабриките на Schneider Electric по целия свят и се прилага и одитира в световен мащаб по абсолютно идентичен начин. По време на сложния за индустрията период на извънредно положение, фабриката не затваря за нито един ден. Свързаността, визуализацията на данните и функциите за отдалечено управление, дадени от интелигентните системи, са ключов фактор за безпроблемното адаптиране към новата среда.

Фабриката и новото пространство Innovation Hub са отворени за посещения в работно време след предварително записване, уточниха от компанията. „В допълнение към ежедневните ни работни задължения сега сме готови да бъдем и домакини на ежедневни посещения в умната фабрика с новия Innovation Hub”, сподели Мария Топчийска, изпълнителен директор на завода на компанията в Пловдив.

Коментар