Sony гледа към пазара на електромобили

Vision-S изглежда съвършен, като почти всичко, което прави японската компания
(снимка: Sony видео)

Tesla може да се натъкна не неочаквана конкуренция на пазара за електромобили. Този път не от ненадежден стартъп, а от доказано име в хай-тек индустрията като Sony и нейния Vision-S.

Японската компания се оттегли от някои пазарни ниши, но изглежда търси нови възможности и една от тях вероятно са електромобилите. Производителят на геймърски конзоли и сензори за изображения започва полеви изпитания на електромобила Vision-S, показан с демонстрационна цел на изложението CES 2020.

Малцина очакваха прототипът на електромобила да стигне до конвейера за серийно производство, но събитията сякаш се развиват точно в тази посока. Sony обяви началото на тестове на Vison-S в реални пътни условия.

В публикуваното видео компанията показва как Vision-S слиза от камион в Токио и се плъзга по асфалта с финес, макар и с уточнението, че електромобилът ще й помогне да доразвие своите сензорни и аудио технологии. Прототипът се подготвя за тестване по обществените пътища още тази година.

Vision-S може да се превърне в неочакван конкурент на Tesla. За разлика от някои стартъпи, които правят силни изявления, но все още не могат да предложат завършен и конкурентен продукт на пазара, Sony има достатъчно компетенции и финанси за масово производство на електрически превозни средства.

Самият Vision-S се задвижва от два електродвигателя с мощност 270 к.с., един на предната ос и един на задната. Колата ускорява до 100 км/ч за 4,8 секунди и развива максимална скорост 240 км/ч.

Демонстрираният на CES 2020 електромобил имаше автопилот от второ ниво, тоест активен круиз контрол. Но до началото на масовото производство е много вероятно Sony да отбележи напредък в тази област. Vision-S разполага с 33 сензора за автономно шофиране и други функции като разпознаване на хора и предмети както вътре, така и извън автомобила.

Електромобилът се фокусира и върху развлеченията: той е оборудван със система 360 Reality Audio с високоговорители във всяка от четирите облегалки за глава, както и с панорамен сензорен екран.

Коментар