Filmora Video Editor – отлично начало във видеообработката

С Filmora можете да сглобите такъв клип, че ще се почувствате професионалист във видео представянето
(екранна снимка: TechNews.bg)

Много добро начало за всички, които сега „прохождат“ в света на видеообработката – така професионалистите определят възможностите на Filmora, популярен софтуер за създаване на видео съдържание. Всъщност, и професионалистите във видеомонтажа имат защо да харесват програмата. С нея всеки, който има ясна идея в главата си, може да направи чудесен филм с високо качество.

Искате да представите екипа си пред многобройните колеги от фирмата? Искате да споделите с приятели фантастични моменти от ваканцията си? Искате да покажете на роднини в чужбина първите геройства на току-що проходилия малчуган вкъщи? Можете да им представите видео! С помощта на Filmora Video Editor можете да сглобите такъв клип, че ще се почувствате професионалист във видео-представянето.

Поддръжка на всякакви формати

Изглежда незначително, но само на пръв поглед – поддържането на многобройни формати за визуално и звуково съдържание е ценно качество на Filmora, защото позволява да се борави със записи от всевъзможни устройства. Ценно е, защото малко неща са така смазващи за младия видео-редактор като това да му изскочи съобщение „този файлов формат не се чете“ или подобно. Видеокамери, цифрови фотоапарати, смартфони, таблети – всички те снимат в различни формати, но Filmora няма проблем да ги „сдъвче“.

Всички „задължителни“ функции

Ако приемем, че базовата видео-обработка е свързана най-вече с изрязването на ненужното съдържание, то Filmora Video Editor има всичко за доброто начало: инструменти за рязане, изрязване на участъци, както и за подрязване на кадрите (кроп).

Всеки къс видео, който се използва в монтажа, може да се завърти под ъгъл
(екранна снимка: TechNews.bg)

Кадрите могат да се завъртат, като програмата дава прецизен контрол за градусите на завъртане. Могат и да се преобръщат по хоризонтала и по вертикала. Възможно е да се зададе степен на прозрачност. Скоростта на възпроизвеждане може да се манипулира, като варира между забавяне (от 0,5х до 0,01х) и ускоряване (2х до 100х).

Естествено, налице са „задължителните“ функции за корекция на яркостта, осветеността, контраста и наситеността на цветовете, които всеки би очаквал.

Вградена звукообработка

Звукообработката има всичко, което би могъл да желае човек за едно обикновено видео – засилване за началото, затихвaне за края, опция за преливане. Възможна е и промяна на честотния регистър. Последното е често използвано, когато се опитваме да прикрием самоличността на говорещ човек, пожелал анонимност. Наред с това има и функция „еквалайзер“ с няколко предварително дефинирани набора от настройки.

Контролите за звука на видеозаписите позволяват увеличаване и намаляване на нивото, плавно увеличаване в началото и плавно затихване в края, както и изчистване на фонов шум
(екранна снимка: TechNews.bg)

Ценна функция е и приглушаването на шумове. Е, навярно тя не е толкова добра, колкото професионалните аудио-програми за изчистване на шумове, но в 95% от случаите ще е напълно достатъчна за качествено видео за показване пред колеги и клиенти.

Удобна визуализация на звука, прилежащ на всеки кадър, позволява регулиране на силата на звука, но също така и частично затихване – много удобен подход при преливане на кадри.

Море от ефекти

Ако сте начинаещ във видеообработката, трябва още от самото начало да сте наясно, че интензивното използване на ефекти натоварва зрителя. А Filmora със сигурност ще ви изкуши да прилагате много ефекти, защото носи в себе си много богата палитра – и всичките са приятни!

Само преходите от кадър към кадър – т. нар. транзиции – са над 80. Появата на следващия кадър може да става със завъртане, изплуване отдолу нагоре или спускана отгоре надолу, подскачане, разтягане, увеличаване, движение отляво-надясно или обратно и т.н.

Ефектите за преход от кадър към кадър са над 80
(екранна снимка: TechNews.bg)

Нещо, което навярно ще се хареса много на всички артистично настроени потребители, е цветовата корекция на обработваните записи. Те могат да се „пипнат“ по десетки начини, например да се вкарат в по-топла цветова гама (преобладаващи жълти и червени тонове) или в по-студена гама (по-синкави кадри), да се акцентира на яркостта на цветовете, да се подчертаят сенките, да се трансформира записът в черно-бяло като ретро филм. Сред корекциите на цвета има и още по-артистични ефекти като „стил става ТВ лента“, „стил Батман“, различни типове винетиране.

Ефектите, които могат да се приложат върху видеозаписите, са безкраен празник за творческата душа: изблеляло, черно-бяло, „лента от 70-те”, със слънчеви отблясъци, мозайка, „през цветно стъкло” и т.н. – общо над 160 дори само в базовата версия, а при работа с абонамент – над 1000
(екранна снимка: TechNews.bg)

Освен цветовете и нюансите, могат да се манипулират и структурите на кадрите. В този арсенал попадат средства като „пикселизиране“, „стил 70-те“ (надраскване), „слънчеви отблясъци“, „калейдоскоп“ (мозайка от концентрично подредени триъгълници с част от основното изображение) и др. Филтрите са над 160.

Няколко кадъра в едно

Два кадъра в един, три в един, пет в един – ето това е функция, на която не само начинаещите ще се радват. Всъщност тя е по-вероятно да се хареса на професионалистите и на всички, които понатрупат повече опит с видеообработката.

Вграждането на образи в кадър предлага разнообразни схеми за съчетаване на видеозаписите
(екранна снимка: TechNews.bg)

Възможностите на Filmora Video Editor са завидни: мозаечното подреждане е в най-различни конфигурации, като е възможно да се вгради един „преобладаващ“ кадър паралелно с два, три или повече по-малки. Самите контури между тях може дори да не са праволинейни.

Надписи

Ако никога не сте слагали надписи във видео, богатото разнообразие от възможности на Filmora може дори да ви докара до объркване. Тук има няколко десетки стила и варианта за заглавие, няколко десетки – за встъпление, няколко десетки – за долни надписи и още толкова за субтитри, както и голям брой стилове на финални надписи. Всички те, разбира се, могат допълнително да се модифицират от гледна точка на шрифт, размер и удебеляване.

Разбира се, с текстовата информация във видео трябва да се борави умерено – претоварването с букви и цифри няма да се възприеме добре от зрителите.

За къде без емоджита? И тук ги има всякакви – смях, любов и сърца, вдигнати палци, усмивки, оплезени езици, четирилистни детелини, котешки лапи – за всеки видеоклип има закачка
(екранна снимка: TechNews.bg)

Поддържани формати за входящо съдържание:

  • Видео: MP4, AVI, FLV, MKV, M4V, MOV, MPG, MPEG, VOB, DAT, TS, M2TS, WMV, ASF, DV, DIF, NUT, H264, NSV, PSP, 3GP, EVO, RM, TP, TRP, DVR-MS и др.
  • Звук: AAC, APE, AIF, AIFF, FLAC, APE, CUE, AU, AMR, OGG, WAV, DPE, MKA, M4V, M4A, MPA, MP2, MP3, RA, WMA
  • Снимки и изображения: JPG, JPEG, BMP, PNG, JPE, GIF, DIB, JFIF, TIF, TIFF

Изходящи формати:

  • HD видео: MP4, MPG, WMV, TS, TRP, AVI, MOV
  • Масово видео: MP4 Video(AVC), MP4 Video(Xvid), MP4 Video(MC), WMV, AVI, MOV, FLV, MKV, ASF, M4V, Xvid, DV, MPEG-1 NTSC, MPEG-1 PAL, MPEG-1 SECAM, MPEG-2 NTSC, MPEG-2 PAL, MPEG-2 SECAM, DVD-Video NTSC, DVD-Video PAL, HTML5, DVD-Video SECAM, MP3
  • DVD: DVD disc, DVD folder, ISO image file

Заключение

Накратко, Filmora Video Editor е отличен инструмент за направата на качество видео за представяне пред приятели, роднини, колеги и клиенти. Инструментът е отличен за всички начинаещи, които желаят да се научат да правят хубаво видео, но същевременно програмата може да е напълно достатъчна за сръчните ръце на професионалистите.

Цени

Пробна версия на Filmora9 Video Editor (с воден знак, за 1 PC) е достъпна за сваляне безплатно за Windows и macOS платформи. Едногодишен лиценз на програмата струва $39,99 (за 1 PC), а „доживотен“ лиценз с включени актуализации се предлага за $69,99 (за 1 PC). Видеоредакторът може да се закупи и с достъп до библиотека с огромен брой видеоефекти за $99,87. Цената за лиценза за бизнес потребители варира в зависимост от броя на компютрите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар