ИТ специалистите остават най-търсени у нас

Активни в момента на пазара на труда са основно ИТ и международните компании
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ специалистите все още са най-търсените кадри на българския пазар дори след шока на трудовия пазар с извънредното положение, предизвикано от COVID-19 пандемията. При това не само от ИТ компаниите, а и от други сектори като изнесени/споделени услуги, строителство и бързооборотни стоки, сочи анализ на Adecco България.

Най-търсени след ИТ-тата са специалисти с финансови профили, добри познания в международни езици и инженери. Наемането на нови служители се случва основно в София и най-големите градове в страната, докато в провинцията този процес е много слаб.

Активни в момента на пазара на труда са основно ИТ и международните компании, като се забелязва ясно изразена тенденция за използване на HR подкрепа основно за по-високи или специализирани профили.

„Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID кризата както в България, така и в чужбина. Разбира се, това е нормално предвид експортно ориентираната насоченост на икономиката ни”, коментира Димитър Иванов, търговски и оперативен директор на Adecco България.

Като цяло големите мултинационални компании подготвят планове за действие при извънредни ситуации, предприемайки действия, насочени към повишаване на гъвкавостта на компанията. Така планират да подсигурят постоянни нива на производителността си във всеки един сценарий, който може да се развие в близкото бъдеще, допълни мениджърът.

Връщането на работа в офисна среда поставя работодателите пред необходимостта да преразгледат политиките и практиките си за работа от разстояние.

„Любопитен е експериментът на някои компании да пренесат работата от вкъщи на планина или море – работодателят плаща настаняване в хотел и предоставя възможност на служителите да работят в работните часове, а след това да се отдадат на приятна почивка в компанията на колегите си. Това е част от промяната в допълнителните придобивки за служителите”, сподели д-р Ирина Йончева, HR директор в Adecco България.

Остават обаче все още други основни въпроси, които подобен смесен режим на работа провокира: как могат да се спазят изискванията за безопасна и здравословна среда на работа, доколко продуктивни могат да бъдат служителите, както и дали реално са в състояние да се възползват от предоставените им креативни ресурси, предвид че в същото време гонят бизнес резултати, допълни д-р Йончева.

След близo двe гoдини, в които cлyжитeлитe бяха в мнoгo пo-cилнa пoзиция, oтĸoлĸoтo paбoтoдaтeлитe, заради ниската безработица и недостатъчния брой квалифицирани кадри, след COVID кризата тенденцията по-скоро започва да се обръща.

„В тази несигурна среда и при задълбочаване на кризата, най-силно могат да пострадат хората с ниска специализация и умения, от които работодателите вече нямат нужда. Затова нашият съвет към кандидатите за работа е да не спират да развиват своите умения и компетенции, така че да могат да отговорят на променените изисквания на работодателите. Необходима е изключителна гъвкавост и адаптивност”, посочи Константинос Милонас, главен изпълнителен директор на Adecco Group за Гърция и България.

Според него, за да се избегне увеличаване на социалното неравенство, бизнесът и държавата трябва да имат ясна стратегия за инвестиции в образование и преквалификация на хора, за да са в унисон с развитието на трудовия пазар.

Коментари по темата: „ИТ специалистите остават най-търсени у нас”

добавете коментар...

  1. :o)

    „Компаниите са предпазливи в наемането на нови служители и наблюдават внимателно развитието на икономическите последици от COVID кризата както в България, така и в чужбина. ”

    Разбирай, гледат някой изгонен от друга фирма да подпише с тях за по-малко пари и да изгонят някой работещ на повече пари.
    ****

  2. ха

    Разбрахме, че въпросните са най-търсени у нас.
    А у вас какви специалисти са търсени?

  3. Anonymous

    Ей ги пак цвилещите. Абе някой нож на гушата ли ви е опрял да работите нещо си и да цвилите колко е зле.
    Всякаква работа има и в България и по целият свят. Вложете малко мозък и си избирайте.

  4. Anonymous

    Какво си говорим? Евтина работна ръка на средно ниво квалификация на ИТ, най-вече писачи на уеб сайтове и клатещи се картинки и мобилни апове *******

Коментар