Нови функции на Viber подпомагат учебната година

Viber въведе куп допълнителни функции от полза за учители, ученици и родители
(графика: Rakuten Viber)

Няколко подобрения на месинджъра Viber ще подкрепят учители, родители и ученици през новата учебна година, съобщиха от разработчика на популярното приложение за комуникации – Rakuten Viber.

Едно от нововъведенията е „режим на куиз” в „анкети”, достъпно както за групови чатове, така и за общности. С него се дава възможност на учителите лесно да проверяват нивото на разбиране на учениците за учебното съдържание по всеки предмет. Новата функционалност може да намери и много други приложения не само в учебния процес.

За да създаде „куиз” в „анкета”, потребителят трябва да:

  • избере общност или групов чат и да натисне иконата за анкета в долната част на екрана;
  • в изскачащия прозорец да активира „режима на куиз” и да добави въпрос, възможни отговори и – ако е необходимо – кратко обяснение защо отговорът е верен;
  • избере правилния отговор и натисне създаване.

След като „куизът” е активен в общностите или в груповите чатове, потребителите могат да видят съотношението на отговорите на другите гласували участници. Само след приключване на анкетата, те ще могат да видят верния отговор, заедно с краткото обяснение.

Отделните отговори на участниците в куиза ще останат тайни в общностите, дори за създателя на викторината. Той ще види само разпределението на отговорите на всеки въпрос, докато за груповите чатове създателят на теста ще има възможност да проследи и какъв е отговорът на всеки респондент.

Тази функционалност е полезна за потребители, които искат да проверят знанията, разбирането или мнението на членовете на общността или просто да създадат забавни викторини по различни теми.

„Режим на куиз” позволява на учителите лесно да проверяват нивото на разбиране на учениците
(екранна снимка: Rakuten Viber)

В последните няколко месеца Viber представи куп допълнителни функционалности от полза за учители, ученици и родители. Сред най-важните в списъка са подобрената медийна галерия и очакваната скоро функция „Напомняния” в „Моите бележки” (My Notes), която ще помогне на потребителите да не забравят важни срокове, проекти и срещи.

За тези, които искат да внесат малко повече забавление в общностите на своите класове или родителски групи, са подходящи създателите на GIF-ове и стикери, както и реакциите на съобщения. Гласовите и видео съобщения винаги са добра идея при изпращане на кратки лични съобщения в движение.

Анкета на Rakuten Viber показа, че повече от 77% от гласувалите в официалната общност Viber България подкрепят присъственото начало на учебната година, а в специализираната общност на учителите във Viber анкетираните дадоха 74% в полза на присъственото обучение.

Коментар