Microsoft посочи Русия като най-големия „държавен” хакер

Рансъмуер атаките са най-честата причина за реагиране на инциденти от страна на Microsoft
(снимка: CC0 Public Domain)

Нов доклад на Microsoft очертава тенденциите в киберсигурността през последната година. Атаките са станали по-усъвършенствани, тъй като хакерите използват методи, които ги правят трудни за откриване и заплашват дори най-сигурните цели.

Един от интересните изводи от доклада е, че над половината (52%) от всички „правителствени” хакерски атаки идват от Русия. Други 25% се падат на Иран, 12% на Китай и 11% на Северна Корея и други страни.

Microsoft нарича тези атаки „Nation State Activity”. Смята се, че те са организирани от хакери или хакерски групи, работещи в един или друг формат под егидата на властите в техните страни. Разбира се, това често е невъзможно да се докаже.

Известията за такива атаки се обозначават от Microsoft като „Nation State Notification” (NSN). В рамките на две години компанията е изпратила над 13 000 известия до различни клиенти. Миналата година 69% от тези атаки са били насочени към обекти от САЩ, а 19% – към Обединеното кралство.

В доклада има и други интересни данни. Така например, през 2019 г. Microsoft е блокирала над 13 милиарда злонамерени и подозрителни имейли, от които над 1 милиард URL адреси, създадени за стартиране на фишинг атаки за събиране на идентификационни данни.

Рансъмуер атаките са най-честата причина за реагиране на инциденти от страна на Microsoft в периода от октомври 2019 г. до юли 2020 г. Компанията също така отбеляза, че през първата половина на 2020 г. броят на заплахите в сегмента на интернет на нещата се е увеличил с 35%, в сравнение с втората половина на 2019 г.

Коментари по темата: „Microsoft посочи Русия като най-големия „държавен” хакер”

добавете коментар...

  1. Паралел

    Не е точно така. Просто кампанията по очернянето се засилва за да се оправдаят последващи освободителни ответни действия.

  2. Anonymous

    август 2020 г. руските хакери бяха обвинени в хакване на личния акаунт на Лиъм Фокс, бивш министър на търговията на Великобритания. В резултат на “фишинг” атака в интернет изтече досие от 451 страници, според което Великобритания води търговски преговори с Вашингтон, а предмет на „пазарлъка“ е британската национална здравна служба.

    По-късно хакерите публикуваха секретни документи на платформата “Редит”, където бяха видени от бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин.

  3. Anonymous

    Доминик Къмингс, политически стратег и главен съветник на британския премиер, ентусиазирано подкрепи допълнителни средства и въвеждането на военни технологии за кибератаки. Британското правителство отдавна обсъжда възможността за създаване на национални кибервойски, като ще събере специалисти от Министерството на отбраната и британските разузнавателни служби. Според “Гардиън” увеличаването на разходите за създаване на кибероръжия ще бъде една от основните точки на петгодишния план на британската отбранителна политика. Очаква се Джонсън да обяви създаването на Национални кибервойски още през ноември 2020 г., когато премиерът ще представи изчерпателен преглед на сигурността, отбраната и външната политика на страната.

  4. Anonymous

    Британският генерал Патрик Сандърс обяви, че страната притежава кибероръжия, способни да поразят критичната инфраструктура на врага. Сред потенциалните противници Сандърс посочи Русия, Иран и Китай.

  5. Anonymous

    Р. Подлого, путин денонощно пиши троянци това го знаят всички.

    А тръм младши и мелания денонощно пишат анти-вирусни програми.

  6. Микромек

    Получиха договор от пентагона и започнаха да сочат Русия.

Коментар