Дрон състезание привлече рекорден брой участници

Състезанията с дронове са една от най-атрактивните нови форми на спорт
(снимка: Drone Arena)

Най-голямата надпревара с дронове у нас очерта нарастващата конкуренция между София, Пловдив и Варна в този бързо развиващ се спорт. Рекордните 27 участници премериха сили в най-голямото досега в България състезание с дронове, което се проведе в София Тех Парк.

Състезанията с дронове са една от най-атрактивните нови форми на спорт, при която се използват изключително бързи безпилотни апарати тип квадрокоптер (с четири перки). При това участниците гледат през специални очила картина, предавана директно от дрона (т.нар. FPV – first person view). Това прави подобни събития изключително атрактивни и е причина за бързото увеличаване популярността на този спорт в световен мащаб.

Надпреварата се организира в рамките на българския проект за популяризиране на дроновете Drone ARENA, реализиран от Асоциация „Обединено Дрон Общество” и клуб „Дрон Екстрийм”, с подкрепата на София Тех Парк, който за поредна година предостави терен.

Участващите дронове бяха с големина до 250 мм и тежест до 700 грама
(снимка: Drone Arena)

Състезанието се проведе по международните правила и стандарти на MultiGP – най-голямата международна организация за дрон състезания. Участващите дронове бяха с големина до 250 мм (диагонално междуосие) и тежест до 700 грама.

В края на турнира публиката стана свидетел на истинска битка между представители на трите най-големи български града, които по всеобщо мнение бяха с изключително изравнени възможности. Самият финал се проведе във формат две от три и в крайна сметка бе спечелен от Димо Щерев от Пловдив.

На второ място се класира Антони Георгиев от София, а на трето остана Кристиан Саралиев от Варна. Очакванията са в бъдеще да чуваме тези три имена все по-често както по българските, така и по международни дрон състезания, а конкуренцията между трите града тепърва да се ожесточава.

Финалът в София Тех Парк излъчи най-добрите трима състезатели
(снимка: Drone Arena)

„Когато започнахме да развиваме този нов спорт в България, общността се броеше на пръсти. Днес тя включва все повече хора от цялата страна и постепенно от субкултура се превръща в масов спорт. Големият брой участници и най-вече – множеството фенове, дошли да гледат събитието като публика, показва, че този процес тепърва ще се засилва”, сподели Антон Пулийски от Асоциация „Обединено Дрон Общество”.

Това беше последното състезание у нас за тази година, но организаторите вече обмислят графика за календара за 2021 г., която се очертава като много интересна за надпреварата с дронове.

Коментар