Blazor – революционна и… еволюционна технология

В момента се върви към опростяване както на архитектурата, така и на езиците за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологията Blazor обещава да „развърже” пазара на труда при ИТ специалистите, да „свали летвата” и да отвори вратите за много нови хора. Имайки повече „редови” програмисти, светът на ИТ ще има и повече кадри, които да се задълбочат в сериозните технологии като изкуствен интелект и машинно обучение (AI, ML).

Започнала като експериментален проект преди две години, днес Blazor е технология, която Microsoft се ангажира да развива и занапред, стана ясно от коментара на Даниел Рот, главен програмен мениджър в компанията, по време на конференцията за разработчици DevReach 2020, организирана виртуално тази седмица от Progress. През септември 2019 г. Blazor преминава към първата си официална версия с единия от двата си модела – Blazor Server. Второто официално въведение в технологията е през май 2020 г., по време на най-голямата конференция на Microsoft – Build, когато Blazor WebAssembly е обявен като готова за продукционна среда технология.

“Идвайки от .NET общността, с много малко учене и практика можеш да стъпиш на Blazor, което отваря нови хоризонти”, казва Мария Велединова, продуктов мениджър в Progress (снимка: личен архив)

Blazor сбъдва една мечта

Вълнението и шума около тази нова технология се дължи на две основни причини: тя е революционна, но едновременно е и еволюционна от гледна точка на случващото се в света на технологиите. „В момента тя е във фокуса на почти всяка световна технологична конференция”, коментираха Стефан Стефанов, старши мениджър „Управление на продукти” за разработчици в Progress, и Мария Велединова, продуктов мениджър – част от екипа, разработващ тези продукти.

„Съвсем до неотдавна, за да създават въздействащи, интерактивни приложения, гарантиращи силно и качествено клиентско преживяване, разработчиците и компаниите трябваше да боравят с множество технологични платформи, с много програмни езици, за да може т.нар. Java Script технологии да се комбинират с .NET. Това има своите недостатъци и води до усложнения, затова неслучайно от доста време мечтата на голяма част от общността на .NET разработчиците е да могат да пишат само на любимия им С# – езикът, заради който голяма част от хората са се захванали с програмирането”, разказа Мария Велединова.

В един момент тази мечта започва да се сбъдва и разработчиците получават възможността не само да пишат потребителски интерфейс на С#, но и да могат да стъпят от „back end” до „front end” на изцяло познат език за програмиране и на библиотеки от .NET.

На второ място Blazor е еволюционна, защото не само в технологичната сфера, а изобщо навсякъде в живота около нас всичко вече върви към опростяване, казва Велединова. Според нея, ако преди е имало сложни и заплетени технологични архитектури, платформи и езици, изграждащи монолитни структури, които изключително трудно могат да се модифицират и да се развият във времето, в момента се върви към опростяване както на архитектурата, така и на езиците, които програмистите използват. Това се отнася и до броя на използваните платформи и технологии. „Това е естественият ход на развитие на приложенията”, казва Велединова.

„Когато Blazor се появи, това позволи на .NET разработчика да използва единствено познанията си по C#”, споделя Стефан Стефанов, старши мениджър „Управление на продукти” за разработчици в Progress
(снимка: личен архив)

Microsoft е известна най-вече с операционната си система Windows. Но през последните няколко години, особено откакто Сатя Надела е начело на компанията, фокусът изцяло се измества към облачната платформа Azure, коментира Стефан Стефанов. Microsoft промени начина на работа в затворена общност от програмисти, като пусна целия сорс код на .NET онлайн. Това доведе до нарастване на броя на програмистите, които ползват платформата. Фактът, че могат да видят как работи платформата и че няма кой да я контролира, се харесва особено много на програмистите.

Преди появата на фреймуърка Blazor, на програмистите се налага да пишат „front end” частта на приложенията с Java Script. „Което означава, че програмистът трябва да знае поне два езика за програмиране. А Java Script не е най-лесният език, макар и мощен. Като разработчик се чувствам притиснат и съм длъжен непрекъснато да уча нови технологии, за да бъда актуален. А за бизнеса това означава, че трябва да инвестира в хора или да наема кадри със съответните умения. Когато Blazor се появи, това позволи на .NET разработчика да използва единствено познанията си по C# както за „back end”, така и за „front end” частта. „Следователно пиша това, което знам, а бизнесът няма нужда да инвестира в две направления – обучение на екипите и привличане на нови кадри”, поясни Стефанов.

Времето, което никога не стига

За крайните потребители дали едно приложение е писано на C# или Java няма значение. „Основното предимство на Blazor е, че потребителят много по-бързо ще получава решение; освен това Blazor дава възможност лесно да се правят т.нар. PWA  (progressive web applications) – уеб приложения, които лесно могат да се прилагат в мобилна среда”, разказа Стефанов.

Общата полза и за програмистите, и за крайните потребители на приложенията, създадени с Blazor, е времето. „Винаги стои въпросът колко време ще отнеме на програмиста да създаде едно ново приложение и колко време ще е нужно на бизнеса да го пусне. От гледна точка на потребителя пък е важно колко време ще спести с това приложение. Времето и продуктивността са основният фокус на всички нас, затова правим всичко възможно да печелим повече време. Blazor като модел дава доста добър старт, а самата изчистеност на модела и простотата на архитектурата при използването на код за сървър и клиент или PWA клиент с почти един и същ код е от полза на всички. За вендори на UI компоненти като Progress това е особено важно, защото ролята ни е да помогнем на цялата общност на разработчиците, която в момента буквално е залята от заявки за нови приложения”, разказва Велединова.

За малко повече от година UI компонентите на Telerik за Blazor вече наброяват 50 и се увеличават, готвят се за пускане още десет, които включват богата функционалност, изчистен дизайн, възможност за лесна промяна според изискванията на клиента. Модата в разработките се диктува от нуждата на бизнеса за достъп до приложения през всякакви устройства  – компютър, таблет, телефон, като целта е продуктивност, от една страна, и достъпност – от друга, споделят експертите на Progress.

Унифициране на .NET

„В момента клиентите забелязват, че работейки с Blazor и Telerik UI компоненти,  расте мотивацията и се повишава броят на заетите. В технологичния свят да имаш възможността да си сред първите, които работят с най-новата технология, е сериозно предизвикателство за голяма част от разработчиците. От друга страна, идвайки от .NET  общността, с много малко учене и практика можеш да стъпиш на Blazor, което отваря нови хоризонти. Преди Blazor, бариерата за влизане в .NET общността беше много висока – трябваше да се знаят програмни езици, бази данни и други, докато сега тази бариера е свалена. Затова технологията ще се отрази положително и на повишеното търсене на кадри”, смята Мария Велединова.

„В световен мащаб има огромно търсене на разработчици, за България данните са за около 30 хиляди свободни позиции. Свалянето на бариерата би помогнало да се задоволи този глад за програмисти. В същото време други технологии еволюират – като машинното обучение и изкуственият интелект, които също се нуждаят от специалисти. Колкото повече хора участват в разработката на приложения, с толкова повече специалисти ще разполагаме в бъдеще, а това би довело до улесняване и опростяване на работата ни”, смята Стефанов.

В света на програмирането тенденцията е към унифициране, което ще стане ясно и при представянето на .NET 5 през ноември и след това на .NET 6. Идеята е да се стъпи на единна .NET платформа, която да е еднакво удобна за разработване на уеб приложения, мобилни приложения, игри, машинно обучение или IoT (интернет на нещата). Планът на Microsoft е да се събере всички модулни технологии в едно цяло, за да има унифицирана .NET платформа, с която да се създават всякакви приложения.

Рада Станева

Рада Станева

Коментари по темата: „Blazor – революционна и… еволюционна технология”

добавете коментар...

  1. Фофу

    FrondShit – запомнете, че се пише с “d”.

  2. Екстра

    И сега всичкото FrondShit което се представя за програмист, може да отиде да си ЕПМ 😉

  3. LUD

    щом почнахме да ползваме “мощни” езици и прочие… ако се свали летвата още може от овцете да се почва на blazOr

Коментар