Microsoft обединява .NET платформите с версия .NET 5.0

.NET 5 дава на разработчиците една платформа за всичко
(снимка: CC0 Public Domain)

Платформата за разработчици .NET 5 на Microsoft, ключова в усилията на компанията да обедини различните .NET версии, вече е достъпна за всички.

На 10 ноември, в първия ден на виртуалното събитие .NET Conf 2020, Microsoft официално обяви достъпността на .NET 5.0 – следващата голяма версия в платформата за разработчици .NET. Тя е от ключово значение за обещанието на компанията да обедини различните .NET версии за операционни системи, уеб и различни форм-фактори.

.NET 5 предоставя на разработчиците инструменти, интерфейси за програмиране, функции и нови езици. Microsoft набляга на това, че разработчиците ще използват .NET 5 за създаване както на „front-end” уеб интерфейси, така и на „back-end” услуги.

.NET 5 включва C# 9, F# 5 и съответната версия на ASP.NET Core. Microsoft насърчава разработчиците да използват новите приложни програмни интерфейси (API) в .NET 5, за да се интегрират с други инструменти като нейната Power Platform с малък код/​​без код.

Новата платформа също така осигурява собствена (а не само емулирана) поддръжка за Windows Arm64, както и подобрения на производителността в .NET библиотеките и Garbage Collector, по-малки образи на контейнери и еднофайлови приложения, отбелязва ZDNet.

През 2019 г. Microsoft обяви, че .NET 5 ще бъде първият резултат по пътя към обединяване на .NET. Платформата е наследник на .NET Core 3.X. През май м.г. служители на Microsoft заявиха, че очакват занапред компанията да издава ново голямо издание на унифицираната .NET платформа всеки ноември, с редуващи се основни издания (включително .NET 6.0 през следващата година) с дългосрочна поддръжка (LTS).

Съществуващата .NET Framework ще продължи да се поддържа с всяка нова версия на Windows, въпреки че Microsoft обяви миналата година, че е спряла да добавя нови функции към .NET Framework от версия 4.8 и е завършила добавянето на API на .NET Framework към .NET Core. Microsoft също не планира да пусне нова версия на .NET Standard, но .NET 5 и всички бъдещи версии ще продължат да поддържат .NET Standard 2.1 и по-стари версии.

„Имахме намерение да предоставим цялата визия за обединение с .NET 5.0, но след глобалната пандемия трябваше да се адаптираме към променящите се нужди на нашите клиенти”, коментират от компанията.

Понастоящем комплектът за разработка на софтуер .NET 5.0 (SDK) не съдържа компонентите на Windows Desktop – Windows Forms и WPF – за Windows Arm64. Microsoft се надява да добави десктоп пакета за Windows Arm64 с бъдеща актуализация. Засега SDK, конзолата и ASP.NET Core приложенията се поддържат от Windows Arm64.

Освен това разработчиците на Xamarin няма да могат да се възползват напълно от унифицираната .NET платформа до версия .NET 6.0 следващата година. .NET MAUI, многоплатформеният потребителски интерфейс, ще стане част от първите .NET 6 версии по-късно тази година.

От вчера, 10 ноември, разработчиците могат да изтеглят .NET 5.0 за операционни системи Windows, macOS и Linux, включително за x86-64 и Arm32/64.

Коментар