Създадоха първия „изчислителен” SSD диск

SmartSSD CSD подобрява скоростта и ефективността при обработка на данни
(снимка: Xilinx)

Технологичните компании Xilinx и Samsung Electronics създадоха първи по рода си продукт в полупроводниковата индустрия. Това е SmartSSD Computational Storage Drive (CSD), или „изчислителен” сторидж.

SmartSSD CSD използва Xilinx FPGA матрица, за да премести изчислителните ресурси по-близо до хранилището за данни. Така се подобряват скоростта и ефективността на обработка, а освен това се постига желаната мащабируемост за приложения с големи обеми данни.

Според разработчиците, SmartSSD CSD е гъвкава, програмируема платформа за съхранение на данни, която може да се използва за създаване на уникални и мащабируеми ускорители за широк спектър предизвикателства в центровете за данни. Изчислителният SSD сторидж ще позволи лесна разработка на иновативни хардуерно-ускорени решения на познати езици от високо ниво.

Твърди се, че SmartSSD CSD подобрява производителността на обработка на данни с 10 пъти или повече в приложения като управление на бази данни, обработка на видео, изкуствен интелект, усъвършенствано търсене и виртуализация.

Благодарение на ускорителя на Xilinx, високоскоростните изчисления се доближават до мястото, където се съхраняват данните, като се елиминират недостатъци, свързани с латентността и консумацията на енергия при прехвърляне на данни към централния процесор на сървъра. Така се освобождават сървърни ресурси за по-ефективно изпълнение на други задачи от по-високо ниво.

Платформата SmartSSD CSD е предназначена да опрости създаването на персонализирани приложения, използвайки унифицираната софтуерна система Vitis и библиотеки за ускорение. Средите за изпълнение, библиотеките, API и драйверите могат да бъдат вградени в платформата, използвайки общи езици за програмиране на високо ниво като C, C++ и OpenCL.

Типични задачи, които могат да се възползват от SmartSSD CSD, са анализ на големи данни, търсене в хранилище, прекодиране на видео и прозрачно компресиране.

SmartSSD CSD е 2,5″(U.2) PCIe Gen3×4 SSD устройство с капацитет 3,84 TB, но с ускорена прозрачна компресия може да съхрани до 12 TB данни или повече. Устройството включва интегриран ускорител, базиран на FPGA Xilinx Kintex UltraScale+ с повече от милион логически клетки и блокове за хардуерно ускорение на цифровата обработка на сигнали.

Ускорителят е конфигуриран с 4GB памет DDR4-2400. Скоростта на последователно четене достига 3500 MB/s, а  на последователен запис – 3200 MB/s. Ефективността при операции с произволен достъп достига 800 000 IOPS в режим на запис и 135 000 IOPS в режим на четене. Консумацията на енергия на устройството е 25 W.

Иновативният SmartSSD вече е достъпен за предварителни поръчки. Доставките на устройството ще започнат през януари следващата година.

Коментар